У Польщі археологи виявили 500-річний циркуль, який міг належати Копернику

Джерело: Arkeonews

У Польщі археологи під час розкопок у канонічних садах міста Фромборк знайшли циркуль XVI століття, яким міг користуватися астроном Миколай Коперник.

Фото: соцмережі

Миколай Коперник є автором геліоцентричної теорії, згідно з якою саме Сонце є центром Сонячної системи, а планети обертаються навколо нього.

Згідно з повідомленням, Коперник служив каноніком (член колегії духовних осіб соборів і колегіальних церков у католицизмі) у кафедральному соборі Фромборка. Він прожив у місті майже 30 років, виконуючи свої церковні обов’язки та займаючись астрономічними спостереженнями.

Циркуль, виготовлений з мідного сплаву, знайшли під садами Фромборкського собору за допомогою георадару. Він датований початком XVI століття.

За словами археологів, саме в цих садах Коперник проводив свої спостереження.

“Ця неймовірна знахідка не лише повертає нас у часі до періоду, коли Коперник робив свої революційні відкриття, але й відкриває нові можливості для розуміння його методів роботи”, – зазначила дослідниця Міся Скарб.

Хоча немає достатніх доказів того, що саме астроном користувався цим циркулем, місце його відкриття вказує на тісний зв’язок між ними.

Примітно, що циркуль є третім у своєму роді, знайденим у Польщі, і другим, знайденим у садах Фромборка.

Шоу Victoria’s Secret повернулось з першим показом компанії нижньої білизни після шестирічної перерви.

США оштрафували Lufthansa на рекордні 4 000 000 доларів через те, що авіакомпанія у 2022 році заборонила переліт пасажирам-євреям, які відмовились носити маски.

Служба безпеки України затримала агентку ФСБ, яка шпигувала на користь Росії на Покровському напрямку в Донецькій області.

Сполучені Штати, Південна Корея та Японія в середу, 16 жовтня, оголосили про створення нової багатонаціональної групи для моніторингу виконання санкцій проти Північної Кореї після того, як Росія та Китай зірвали моніторингову діяльність в ООН.

Сили оборони Півдня продовжують завдавати ворогу втрат, знищуючи особовий склад та техніку окупантів. Відтак за добу оборонці знищили 57 одиниць озброєння.