ОСУВ «Хортиця»: з Вугледара виводять українські підрозділи

Джерело: ОСУВ “Хортиця”

Військове командування України дало зелене світло для маневру з виведення підрозділів з Вугледара, що в Волноваському районі Донецької області.

Це рішення прийнято з метою збереження особового складу та техніки, а також для зайняття вигідної позиції для майбутніх дій.

“Зазнавши чисельних втрат унаслідок тривалих боїв, противник не полишив спроб захопити Вугледар. В намаганні за будь-яку ціну взяти місто під контроль зумів спрямувати резерви для проведення флангових ударів, які виснажили оборону підрозділів Збройних Сил України. В результаті дій противника виникла загроза оточення міста”,– йдеться у повідомленні оперативно-стратегічного угруповання військ “Хортиця”.

За оцінками аналітиків ISW, російські окупанти – після низки штурмів, які відбувались протягом двох з половиною років – все ж захопили Вугледар у Донецькій області. Про це ж говорили напередодні аналітики проєкту DeepState.

Водночас ще вчора джерела у 72-й окремій механізованій бригаді заперечували інформацію про повне захоплення міста. За їх словами, станом на вечір 1 жовтня окремі частини Вугледара перебували під контролем Сил оборони, втім більша частина міста – таки під контролем росіян.

Читайте також: З посади звільнили комбрига 72 ОМБр, яка обороняла Вугледар

Раніше співзасновник аналітичного проєкту Deep State Руслан Микула заявив, що втрата міста Вугледар у Донецькій області може статися найближчими днями або тижнями. Місто, яке понад два роки утримують українські війська, зазнає інтенсивного тиску російських сил, що наступають із флангів.

За словами Микули, українські війська постали перед проблемою утримання міста через нестачу ресурсів і резервів по всій лінії фронту. Аналітик зазначив, що для успішного утримання Вугледара необхідно знищити російські “клешні”, які охоплюють місто з обох боків, однак це завдання зараз є майже неможливим.

Він наголосив, що втрата міста є питанням часу, оскільки українські сили не мають достатньо засобів для відсічі. Проте на цей момент командування ще не дало наказу на відступ з Вугледара, тож бійці продовжують утримувати позиції, попри важкі умови.

З 1 червня по 31 серпня 2024 року через війну Росії в Україні загинули щонайменше 589 цивільних, ще 2685 було поранено, згідно зі звітом Управління верховного комісара з прав людини ООН.

Сьогодні, 2 жовтня, в тимчасово окупованому Бердянську вибухнув автомобіль, в якому перебував суддя Віталій Ломейко. 

Американська компанія AeroVironment підписала угоду про виробництво безпілотників Switchblade 600 в Україні. Українська компанія-партнер не розкривається з міркувань безпеки.

Росія викрала з України понад 20 тисяч дітей, а ризик депортації ще 1,5 мільйона дітей, які залишаються на окупованих територіях, залишається високим.

Німеччина передасть Україні шість великих електрогенераторів для підтримки лікарень та водоканалів.