Росія вчинила в Україні екологічних злочинів на $64 млрд – омбудсмен

Джерело: Дмитро Лубінець/Телеграм

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець повідомив, що з початку повномасштабного вторгнення Росія вчинила в Україні понад 4 700 екологічних злочинів на загальну суму $64 млрд. Зокрема близько 142 тис. км² вважаються потенційно замінованими.

У межах робочої поїздки до Азербайджану виступив на Міжнародному Бакинському форумі омбудсманів з питань зміни клімату та прав людини. Розповів, що Росія скоїла в Україні понад 4700 екологічних злочинів на 64 млрд доларів, що призвело до забруднення ґрунтів, води, повітря та завдало шкоди природно-заповідному фонду України, – наголосив Лубінець.

На форму також обговорювали питання впливу мінувань на екологію. У зв’язку з цим Лубінець навів такі дані: “Внаслідок російської збройної агресії, Україна є найбільш замінованою державою світу. За даними ООН, це ставить під загрозу життя і здоров’я понад 6 млн людей. Лише з 24 лютого 2022 року від підриву мін та вибухонебезпечних предметів загинуло 309 людей. Близько 142 тисячі км² вважаються потенційно замінованими. Для порівняння, після війни у Хорватії потенційно замінованими вважалися 13 тисяч км². З 1996 року процес розмінування цієї території все ще не завершений!”.

Омбудсман додав, що в Україні до розмінування залучено 2149 операторів протимінної діяльності. Найбільшою потребою для України є забезпечення фахівців належним обладнанням та засобами.

Зауважимо, у лютому Генеральний прокурор Андрій Костін повідомив, що українські прокурори вперше повідомили про підозру у скоєнні злочину екоциду, разом зі злочином агресії та воєнними злочинами, російському генерал-полковнику та чотирьом його підлеглим.

Ремонтні бригади НЕК “Укренерго” відновили надійність живлення окупованої Запорізької атомної електростанції.

У Генеральному штабі повідомили оперативну інформацію на фронті станом на 22:00 2 жовтня. Загалом від початку цієї доби відбулося 118 бойових зіткнень.

Український інститут національної памʼяті почав отримувати звернення від польських громадян щодо можливості проведення пошуку та ексгумації останків їхніх членів родин. Зауважується, що отримано запит щодо проведення таких робіт на території Рівненщини.

Пізно ввечері 2 жовтня російські війська вдарили по Харкову КАБами. Влада попередила про можливі повторні пуски, за попередніми даними, є руйнування цивільної інфраструктури. 

Регіональний центр прав людини спільно з організаціями Freedom House та Центр прав людини Zmina здійснили чергове подання до Міжнародного кримінального суду стосовно злочинів проти українських дітей.