Озброєння, яким РФ атакує українців, наповнене американськими деталями

Джерело: Bloomberg

У ракетах, якими російські війська обстрілюють мирних мешканців України, виявлено низку компонентів, виготовлених американськими компаніями.

Одна з таких ракет у серпні 2023 року була випищена окупантами по Чернігову. В момент удару у Чернігові перебувала 37-річна Ольга Голинська з 6-річною донькою Софією.

Вона домовилась зустрітись у Чернігові з подругою Юлею та її трирічними доньками-близнятами. Зустрівшись жінки з дітьми пішли до парку. Дівчатка вийшли на пусту дерев’яну сцену. У цей час, об 11:19, в області пролунала повітряна тривога, однак ні Ольга, ні інші відвідувачі парку не звернули увагу на попередження про загрозу повітряного удару.

Діти продовжували гратись на сцені, як вже об 11:28 над парком пролетіла російська ракета, яка вибухнула над місцевим театром, де тривала виставка безпілотників.

Від удару зірвало дах театру, але ті, хто був всередині, не постраждали, бо встигли спуститись у бомбосховище.

Однак тим, хто перебував у парку, пощастило менше. Вибух здійняв у повітря сцену, де перебували діти. Уламок сцени затиснув впав на ногу Ольги, затиснувши її у пастці. Здійнявши голову жінка побачила свою доньку, яка лежала на сцені без свідомості, а з її тіла сочилась кров.

Ольга почала кликати на допомогу разом зі своєю подругою та її доньками, які не постраждали. Почувши їх крики, двоє чоловіків кинулись забрати сцену з ноги Ольги.

Звільнившись Ольга побігла до доньки, взяла її на руки та не чекаючи “швидкої” зупинила автівку на дорозі. Водій погодився довезти їх до лікарні. У медзакладі 6-річну Софію доставили у реанімацію. Уламок ракети потрапив в артерію поруч з серцем. Попри старання медиків, через дві години дитина померла. Вона стала однією з семи жертв цієї атаки.

Наступного дня після вибуху ракети 49-річний слідчий Київського науково-дослідного інституту судових експертиз Олександр Висікан приїхав до Чернігова, щоб поспілкуватися зі свідками та оглянути місце події. Він визначив, що це удар завдали крилатою ракетою “Іскандер-К”, яка вибухнула в повітрі, не влучивши безпосередньо в дах театру, розлетівшись на уламки.

Зібравши уламки ракети він повернувся до Києва, де серед знайденого ним у Чернігові був модуль навігаційної системи “Іскандер” SN-99. Він містив компоненти чотирьох західних компаній.
“Іскандер-К” довжиною більш як 7 метрів – одна з високоточних ракет РФ. Наймовірніше, того дня її запустили з Курської області. Саме навігаційна система SN-99 скерувала її до Чернігова.

Маркування свідчить, що ракету було зібрано не раніше березня 2023 року, тобто більш ніж за рік після того, як США з союзниками запровадили експортний контроль за технологіями, заборонивши постачання до Росії.

Однак в Україні ще за кілька місяців до атаки по Чернігову скаржились, що обмеження партнерів не діють і Росія отримує західні компоненти для ракет.

Один уламок, який уцілів після вибуху, — це зелена металева дошка, всіяна чипами. На двох напівпровідниках можна побачити надпис про те. що вони були виготовлені компанією Silicon Laboratories Inc., розташованою в Остіні.

Цифри на чипах показують, що вони були виготовлені в третій тиждень січня та перший тиждень березня 2022 року. Напівпровідникам потрібні місяці, щоб пробратися через глобальний ланцюжок поставок, тому Росія, ймовірно, імпортувала їх після того, як на Заході був запроваджений експортний контроль.

Інші навігаційні компоненти, знайдені серед уламків, були зроблені Analog Devices, американським виробником мікросхем; німецькою Infineon Technologies; та Integrated Silicon Solution Inc. – американська компанія з китайською власністю.

Silicon Laboratories повідомила в електронному листі, що має “надійну програму відстеження експорту” та дотримується обмежень США та Європи, але що “як тільки продукція продається на глобальному масовому ринку цивільних технологій, зловмисники можуть незаконно перенаправляти продукцію”.

Представник Infineon Technologies AG повідомив в електронному листі, що компанія “проінструктувала всіх партнерів з дистрибуції в усьому світі вжити жорстких заходів, які запобігатимуть будь-якому перенаправленню її продуктів або послуг всупереч санкціям”. Він сказав, що Infineon припинить співпрацю з компаніями, якщо матиме докази, що вони торгують з Росією.

Integrated Silicon Solution не відповіла на запити про коментарі.

Analog Devices Inc., розташована у Вілмінгтоні, штат Массачусетс, виготовила 21% із понад 3800 західних компонентів, які дослідники вилучили та каталогізували з початку повномасштабного вторгнення, згідно з загальнодоступною базою даних, яку підтримує українська військова розвідка. Це більше, ніж будь-яка інша іноземна компанія. Texas Instruments Inc. була другою, джерелом близько 14% вилучених компонентів. Загалом 86% припадає на компанії зі штаб-квартирами в США та Європі.

Analog є однією з найстаріших напівпровідникових компаній у світі. Він займає важливу нішу в бізнесі чипів, виробляючи датчики, інтегральні схеми та радіочастотні приймачі, які використовуються для перетворення аудіо- та візуальних даних у цифрові сигнали.

За даними митниці, з березня 2022 року в Росію було відправлено мільйони компонентів, вироблених Analog і обмежених експортним контролем США. Лише минулого року Росія імпортувала аналогові компоненти на суму 326 мільйонів доларів, згідно з аналізом даних російської торгівлі дослідниками Київської школи економіки. Це невелика, але значна частина доходу Analog у 2023 році в 12,3 мільярда доларів.

Дані російської митниці, надані Bloomberg Businessweek американською компанією ImportGenius, яка збирає дані про світову торгівлю, не свідчать про прямі продажі Analog до Росії. Натомість компоненти надходили переважно через компанії в Китаї та Гонконгу.
Analog стверджує, що повністю дотримується експортного законодавства, що не допомагає російським військовим, які використовують його продукцію, і що він вжив заходів для посилення відповідальності.

Texas Instruments повідомила приблизно те саме в електронному листі, додавши, що регулярно виявляє та блокує підозрілі замовлення.

В Україні ж стверджують, що західні напівпровідникові компанії роблять недостатньо, щоб контролювати свої ланцюжки поставок і зупинити надходження мікросхем на російські військові заводи. Кирило Буданов, генерал-лейтенант, який очолює українську військову розвідку, висловив розчарування продовженням продажу технологій Росії.

Усередині ракети “Іскандер”, яка вбила Софію Голинську, був GPS-приймач MAX2769 фірми Maxim Integrated, дочірньої компанії Analog. Це напівпровідник подвійного призначення, застосовуваний як у цивільних, так і у військових цілях, який дозволяє використовувати служби визначення місцезнаходження у всьому, від автомобілів до ноутбуків і морської навігації. Приймач допомагає перетворити сигнал із супутника на інформацію про координати місця розташування. У ракеті це допомагає знайти ціль.

Дешеві й у великій кількості приймачі глобального позиціювання Analog виробляються в основному на заводах компанії в Китаї та інших країнах Азії. Analog дозволяє приймачу працювати як з контрольованою США GPS, так і з російською супутниковою навігаційною системою Глонасс, що робить його привабливим для російських військових.

Буданов каже, що єдиний спосіб заблокувати цільові можливості Кремля – зупинити потік напівпровідників до Росії. Але цього не відбувається.

“Всі відводять очі від того, що відбувається”, – сказав очільник ГУР.

Не на всіх компонентах є вказані дати виробництва, а на ствольній коробці “Іскандера” не було помітних позначок, які вказували б, коли вона була виготовлена. Але дані ImportGenius показують, що Росія імпортувала щонайменше 14 500 партій електронних інтегральних схем Maxim за перші два роки війни, що вказує на постійне постачання. Більшість надходило від посередників у Китаї та Гонконгу; деякі потрапили до Росії через Об’єднані Арабські Емірати, Таїланд і Туреччину.

Відповідно до аналізу Київської школи економіки, понад дві третини поставок продуктів Analog, які надходили в Росію в 2023 році, були закодовані як інтегральні схеми, серед 50 типів компонентів.

Іншою аналоговою частиною, знайденою в “Іскандері”, був інтерфейс RS-232, компонент подвійного призначення, який передає дані всередині комп’ютерів. Згідно з аналізом торгівлі, наданим Київською школою економіки, Росія імпортувала таких аналогових мікросхем щонайменше на 407 611 доларів США з початку війни до кінця 2023 року.

Партія чипів із таким самим номером продукту, знайденого на компоненті, вилученому в Чернігові,—ADM3202ARUZ-REEL7—була внесена до російських торгових даних у жовтні 2022 року. Вона була відправлена ​​з Shenzhen Jinmingsheng Electronic Co. до московської компанії під назвою Onelek LLC.

США запровадили санкції проти Onelek у липні 2023 року та проти Jinmingsheng у травні 2024 року. Jinmingsheng зареєстрована за однією з восьми адрес Гонконгу, які Міністерство торгівлі включило в чорний список у червні 2024 року як використовуються підставними компаніями, які ймовірно порушують експортний контроль.

Приблизно в той час, коли на нього були застосовані санкції, Onelek імпортував чіпи з майже ідентичними номерами деталей до того, що був вилучений у Чернігові від компанії, зазначеної в даних російської митниці як Ace Electronic (HK) Co., яка працювала під схожими назвами з кількох адрес у Гонконзі. , згідно з корпоративними записами, і є великим експортером комплектуючих до Росії.

За даними ImportGenius, і Ace, і Jinmingsheng продовжували продавати мікросхеми в Росію в січні 2024 року.

Українські слідчі знайшли ще один компонент у навігаційній системі “Іскандера”: чип пам’яті виробництва каліфорнійської компанії Integrated Silicon Solution, придбаної китайськими інвесторами в 2015 році.

Митні дані показують, що петербурзький трейдер електроніки Kvazar LLC імпортував 72 подібні мікросхеми пам’яті, виготовлені Integrated Silicon Solution, у січні 2023 року через аеропорт Гельсінкі, пряму поставку до Росії від члена коаліції з контролю за експортом. Постачальником була швейцарська компанія під назвою Thamestone SA. Мікросхеми були розроблені, щоб витримувати температуру до 125C, що свідчить про те, що вони, швидше за все, призначені для військового використання, а не для телекомунікаційного обладнання.

США ввели санкції проти Kvazar і Thamestone у 2023 році. Згідно з даними, Kvazar продовжував імпортувати заборонені західні компоненти через кілька місяців після того, як США запровадили санкції.

“Іскандер” також мав чип флеш-пам’яті NOR від Spansion, бренду німецької компанії Infineon Technologies AG. Він використовується в усьому, від пральних машин до суперкомп’ютерів для зберігання невеликої кількості комп’ютерного коду.

Митні дані ImportGenius показують, що Росія імпортувала понад 450 партій таких чипів з початку війни до кінця 2023 року. Більшість поставок надійшли з Гонконгу та Китаюзокрема кілька через Jinmingsheng.

За даними Київської школи економіки, з березня 2022 року до кінця 2023 року Росія імпортувала високопріоритетних компонентів на суму 20,9 мільярда доларів, включаючи радіолокаційну апаратуру, електричні трансформатори, транзистори та іншу продукцію.

Очолили список компоненти, виготовлені корпораціями Intel та китайською корпорацією Huawei.

Серед компонентів, вилучених українськими слідчими, Intel посіла п’яте місце. В українській базі даних не було зареєстровано деталей Huawei.

Компанію SpaceX Starship звинувачують у завдаванні шкоди сусіднім громадам, дикій природі та екосистемам. Зокрема йдеться про скидання стічних вод у водойми під час випробувань та запуску ракет.

У Чернігівській області внаслідок російського обстрілу загорівся газовоз. Загинуло три людини, четверо – поранено. Серед жертв та постраждалих є діти.

Сім’я французького мореплавця, який торік загинув у підводному човні “Титан”, під час занурення до уламків лайнера “Титанік”, вимагає від компанії OceanGate $50 млн компенсації.

У Львові хірурги Центру дитячої медицини лікарні “Охматдит” провели операцію 7-річному Святославу, у якого стався розрив селезінки. Хлопчик отримав травму, коли під час копання картоплі з родиною випадково впав.

1 жовтня 2024 року компанія JYSK — один з провідних міжнародних рітейлерів товарів для дому…