Путін не вторгся б в Україну, якби президентом був Дональд Трамп, – Борис Джонсон

Джерело: The Telegraph

В інтерв’ю The Telegraph Борис Джонсон, колишній прем’єр-міністр Британії та представник Консервативної партії, припустив, що Володимир Путін не розпочав би вторгнення в Україну, якби президентом був Дональд Трамп.

Колишній прем’єр-міністр Британії вважає, що непередбачуваності Трампа було б достатньо, щоб переконати Путіна не йти на ризик війни. Він каже:

“Однією з чеснот Трампа є його абсолютна непередбачуваність. З точки зору Кремля, існував реальний ризик того, що Трамп витлумачив би напад на європейську країну як образу Америки і світового порядку, і міг би вдатися до жорстких заходів”.

Трамп часто вказує, що вторгнення Росії в Україну відбулися до та після його президентства, а не під час його перебування на посаді. Джонсон каже, що це не збіг.

“Він вислав 60 російських шпигунів [після отруєння в Солсбері]. Він був набагато жорсткішим щодо Сирії, ніж адміністрації демократів. Він був жорсткішим щодо КВІР [Корпусу вартових ісламської революції Ірану], а потім він дав українцям Javelin [переносний протитанковий ракетний комплекс]”.

Британський політик вважає, що Україні не варто хвилюватись щодо можливого другого президентського строку Трампа.

“Дуже, дуже важливо, щоб ми розуміли, що боротьба України є абсолютно екзистенціальною для свободи і демократії в Європі, і якщо Україна зазнає поразки, це буде абсолютною катастрофою. І він це розуміє. Я не думаю, що він захоче увійти в історію як людина, яка розпочала свій другий президентський термін не з того, щоб зробити Америку великою, а з того, щоб знову зробити Радянський Союз великим”.

  • BBC довелось скасувати інтерв’ю з колишнім главою британського уряду Борисом Джонсоном через помилку телеведучої.
  • Борис Джонсон у своїх мемуарах заявив, що у покійної королеви Єлизавети II в останні роки життя була якась форма раку кісток.
  • Президент Володимир Зеленський в п’ятницю, 13 вересня, в Києві зустрівся з колишнім прем’єр-міністром Великої Британії Борисом Джонсоном.

Окупанти в Мелітополі викрали подружжя Тетяни і Олега Плачкових. Пів року донька не знала, де її батьки. Згодом виявилось, що Тетяна  в комі. Вона померла, не дочекавшись дозволу вивезти її в українську лікарню. Зараз донька намагається знайти батька.

Лідер фракції “Європейська Солідарність” Петро Порошенко в інтервʼю італійській газеті Il Foglio пояснив, чому потрібно зняти заборону на ракетні удари по території РФ. Разом з цим він закликав європейських партнерів виділяти більше на оборонні потреби України.

За інформацією місцевої влади, станом на 4 жовтня російські військові знаходяться за 7 км від околиць Покровська, що на Донеччині. Через російські обстріли пошкоджено або знищено близько 80% критичної інфраструктури.

За даними Sinoptik.ua, погода на вихідних буде мінливою і неоднорідною, але опади можливі в більшості…

Європейський Союз готується запровадити санкції проти Ірану за постачання балістичних ракет Росії, повідомляють джерела Bloomberg.