В Білорусі засудили активістів за спробу підірвати російський військовий літак

Джерело: Reuters

У п’ятницю, 4 жовтня, суд у Мінську засудив десяток осіб до тюремного ув’язнення від двох до 25 років за допомогу в скоєнні того, що Білорусь назвала “терористичним актом” на військовому аеродромі за межами столиці минулого року.

У лютому 2023 року група білоруських активістів заявила, що вони підірвали сучасний російський військовий літак спостереження під час атаки безпілотника на базу.

Росія та Білорусь відкинули це твердження як фейк, а білоруське державне телебачення опублікувало кадри нібито непошкодженого літака А-50.

Однак приблизно через тиждень у Мінську заявили про затримання “терориста” та понад 20 спільників за спробу диверсії на аеродромі.

Самопроголошений президент Білорусі та близький соратник Путіна Олександр Лукашенко тоді стверджував, що за операцією стоять українські спецслужби та Центральне розвідувальне управління США. 

За його словами, літак отримав лише поверхневі пошкодження під час атаки, яка була здійснена за допомогою “маленького дрона”.

Сьогодні, 4 жовтня, Генеральна прокуратура Білорусі повідомила, що Мінський міський суд засудив 12 осіб, визнавши їх винними в “тероризмі, екстремізмі та інших тяжких злочинах”.

Головного фігуранта, громадянина України Миколу Швеця, заочно засудили до 25 років позбавлення волі. За даними білоруської правозахисної групи “Вясна”, його звільнили в результаті обміну полоненими з Україною в червні.

Невідомо, скільки ще осіб заочно засудили.

Протягом дня, 4 жовтня, армія РФ здійснила 50 обстрілів прикордонних територій і населених пунктів Сумської області. Зафіксовано 84 вибухи. 

У п’ятницю, 4 жовтня, суд у Мінську засудив десяток осіб до тюремного ув’язнення від двох до 25 років за допомогу в скоєнні того, що Білорусь назвала “терористичним актом” на військовому аеродромі за межами столиці минулого року.

Президент України Володимир Зеленський в п’ятницю, 4 жовтня, провів засідання Ставки в Сумській області.

Днями Букви розмістили допис про родину російського окупанта, де на першому фото – неповнолітня 9-класниця…

Польща почне будівництво перших елементів ліній посиленої оборони на своїх кордонах з Росією та Білоруссю до кінця 2024 року, заявив у п’ятницю, 4 жовтня, заступник міністра національної оборони Польщі Цезари Томчик.