США можуть запровадити санкції проти Киргизстану за допомогу РФ  – WP

Джерело: The Washington Post

Сполучені Штати Америки готуються запровадити обмеження проти Киргизстану за допомогу Росії в ухиленні від санкцій Заходу.

Як зауважили джерела видання, обмежувальні заходи можуть запровадити у липні. Про що саме мовиться не уточнюється, одначе, раніше застосовувалися санкції та включення компаній до чорного списку.

Після російського збройного вторгнення в Україну і санкцій, що послідували за ним, товарообіг між Росією і країнами Центральної Азії аномально зріс. Так, дані показують, що загальний обсяг експорту Киргизстану до Росії стрімко зріс у 2022 році, підвищившись на 250% проти показника попереднього року, до повномасштабного вторгнення в Україну.

Джерела пояснюють, що через Киргизстан до Росії постачається заборонена продукція, зокрема безпілотники з Китаю.

Торгові документи також свідчать про високий рівень координації з закупівельними зусиллями Москви. Записи з початку цього року показують, що киргизькі компанії купували чутливу електроніку — включаючи спеціалізовані напівпровідники та підсилювачі напруги на сотні тисяч доларів — у китайських і південнокорейських компаній у лютому та березні. Згідно з документами, з Киргизстану до Росії за той самий період було експортовано майже однакову кількість таких же типів електроніки.

Російські фірми, які отримували товари, у більшості випадків були відомими постачальниками російської оборонної промисловості, зазначив високопосадовець США.

Очевидну хореографію транзакцій третіх сторін було розцінено як роботу російських спецслужб, які, за словами офіційних осіб США, тепер безпосередньо залучені разом із низкою військових спекулянтів до схем, спрямованих на обхід економічних санкцій.

Своєю чергою, у посольстві Киргизстану в США запевнили, що Бішкек суворо відданий боротьбі з незаконною торгівлею. Тоді як сплеск товарообігу з Росією пов’язали з “удосконаленням системи відстеження товарів, що перетинають кордони”. Одначе, визнали, що РФ — один з основних торгових партнерів Киргизстану.

Виконавчий директор ДТЕК Дмитро Сахарук пояснив необхідність вимкнення світла вночі, коли більшість споживачів вже спить. Причиною є те, що частина генерація не працює в цей час доби.

У НЕК “Укренерго” поінформували про графіки відключення на 8 липня. Так, через зростання споживання електроенергії на тлі спеки, заходи обмеження діятимуть протягом всієї доби.

Глава МВС Ігор Клименко повідомив, що у Харківській області прикордонники облаштують додаткові спостережні пункти, це допоможе ефективніше боротися з російськими диверсантами.

У Донецькій області на Покровському напрямку воїни-зенітники окремої механізованої бригади імені генерал-хорунжого Марка Безручка збили російський Су-25.

В Україні вдруге за день продовжили скасування графіків відключення електроенергії. За новою вказівкою “Укренерго” світло не вимикатимуть по всій території держави до 17:00.