У Венесуелі почали святкувати Різдво, аби відволікти громадян від результатів виборів

Джерело: The Guardian

У Венесуелі від жовтня почали святкувати Різдво. Міста прикрасили святковими декораціями, щоб відволікти населення від нещодавніх скандальних виборів.

1 жовтня мешканці Каракаса вийшли на вулиці, які були прикрашені гірляндами та скульптурами “З Різдвом”, а поблизу військової бази, де живе президент Венесуели Ніколас Мадуро, встановили ялинку яскраво-червоного кольору.

По всій країні оголосили про святкові концерти та заходи. На одній з вечірок з’явився глава МВС Венесуели Діосдадо Кабельо, де його зустріли діти у шапках Санти та пластикові сніговики.

“Люди щасливі”, – сказав міністр.

Він додав, що ті, хто критикує рішення Мадуро про початок святкування – “озлоблені Грінчі, які псують Різдво”.

“Вони повинні зрозуміти, що ця країна – країна щастя, ентузіазму та майбутнього”, – додав Кабельо.

52-річний вуличний торговець Адольфо Гільєн, який продає дитячі іграшки, привітав рішення Мадуро про святкування.

“Це знімає стрес. Це стимулює економіку… Це змушує вас не думати про політичні проблеми. Це позитивні речі, які держава та уряд роблять, щоб відволікти венесуельців, тому що вони чудово знають, що венесуельці зараз у стані стресу… Все не так просто, розумієте?”, – сказав він.

“Стрес” виник у венесуельців після президентських виборів у липні, де переможцем знову став Мадуро. Однак і у Венесуелі, і за кордоном вважають, що результати виборів нечесні і Мадуро вкрав голоси опозиційного кандидата Едмундо Гонсалеса.

У країні почались заворушення, унаслідок яких арештували понад 1500 осіб, а Гонсалесу довелось втекти до Іспанії, аби уникнути арешту. Минулого тижня Мадуро повідомив, що соратник Гонсалеса та лідер опозиції Марія Коріна Мачадо також готується до втечі, однак останній заперечив і наголосив, що втікати повинен саме Мадуро.

США, ЄС та країни Південної Америки – зокрема Аргентина та Чилі – закликали лідерів Венесуели до “конструктивних діалогів про політичний перехід”. Проте ніяких ознак того, що такі перемовини відбуваються, немає.

“На жаль, я не думаю, що хтось очікує, що Мадуро передасть владу Гонсалесу 10 січня (день інавгурації)”, – сказав експерт Джефф Ремсі з Латиноамериканського центру ім. Адрієнні Аршт при Атлантичній раді.

Водночас він додав, що арешт протестуючих, блокування соцмереж та початок масштабних кампаній репресій – це не ті дії, які б виконував авторитарний керівник, якби почував себе у безпеці.

На думку фахівця, рішення Мадуро про початок святкування Різдва у жовтні стало сигналом, що немає сенсу противитись і венесуельці мають змиритись з його керівництвом ще на шість років.

Деякі посадовці, які є противниками режиму Мадуро, навіть вдячні йому за трохи святкового настрою. Зокрема одна з працівниць МОЗ Венесуели сказала, що прикраси, щонайменше, підтримають громадян, які переживають жорсткі репресії та економічні проблеми.

Вона зазначила, що бачить болючий розрив, коли на тлі яскравих різдвяних вогнів ситуація в її країні залишається похмурою.

“Це гидкий контраст… Але ми все одно тут, виходимо, щоб очистити розум. Як я вже сказала, це питання психічного здоров’я”, – додала вона.

Згідно з індексом мільярдерів Bloomberg, генеральний директор компанії Meta Марк Цукерберг офіційно випередив засновника Amazon Джеффа Безоса й став другою найбагатшою людиною світу.

В заповіднику для слонів на півночі Таїланду внаслідок повені евакуюють понад 100 слонів та десятки туристів. Дві тварини загинули під час евакуації.

93-річний американець та ветеран армії США Вітаутас Пачкаускас підтримує Україну і з початку війни вже 130 разів виходив на проукраїнські акції.

Лідер фракції “Євросолідарність” Петро Порошенко привіз в Миколаїв партію обладнання для моніторингового центру “Ай-Петрі СВ”, однак “за вказівкою згори” його не впустили на обʼєкт. 

Верховний суд Бразилії оголосив, що юристи платформи X не сплатили штрафи належному банку. Штрафи, які юристи X стверджують, що були сплачені, є єдиним невиконаним заходом для поновлення роботи компанії в Бразилії.