У Брюсселі затримали Грету Тунберг через блокування дороги під час екопротесту

Джерело: VRT

Поліція затримала у суботу, 5 жовтня, у Брюсселі шведську активістку Грету Тунберг після того, як вона разом із групою інших протестувальників заблокувала перехрестя.

Згідно з повідомленням, о 14.30 годині за місцевим часом близько 200 екологічних активістів розпочали рух маршу від площі Люксембург, що перед Європейським парламентом, до станції метро “Мероде” в Еттербеку.

Вони зазначали, що планують провести там “публічну зустріч про кліматичну справедливість”. Однак половина з них зупинилася по дорозі, щоб заблокувати одне з перехресть столиці. У відповідь поліція розпочала затримувати активістів.

Серед затриманих виявилася і шведська кліматична активістка Грета Тунберг. Вона була однією з символів кліматичних-страйків школярів, які розпочалися у 2018 році.

Фото: соцмережі

Раніше екоактивісти звернулися з відкритим листом до керівників євроінституцій, зокрема, президентки Європейської комісії Урсули фон дер Ляєн і президента Європейської Ради Шарля Мішеля. Вони закликали, серед іншого, щоб Європа до 2025 року склала чіткий план поступової відмови від субсидій на викопне паливо в Європі. Це має допомогти досягти європейських кліматичних цілей. До 2030 року Європейський Союз планує викидати на 55 відсотків менше парникових газів, ніж у 1990 році.

У 2023 році країни-члени Європейського Союзу виділили 171 мільярд євро на підтримку викопного палива.

На Харківському напрямку загинув російський опозиційний активіст Ільдар Дадін, який воював на стороні Збройних Сил України.

Наступник лідера угруповання “Хезболла” Хасана Насралли, Хашем Сафієддін, убитий після удару ізраїльських літаків по Бейруту, повідомили кілька поінформованих джерел.

Репер Шон Комбз, відомий під сценічними іменами Puff Daddy, P. Diddy та Diddy, заборонив співаку Джастіну Біберу розповідати, що відбувалося на його “скандальних вечірках”.

Речник Військово-Морських сил ЗСУ Дмитро Плетенчук зауважив, що російські війська перекидають ракети С-300 до систем ППО поблизу Керченського мосту, адже вони там їм дуже потрібні.

Американський мільярдер Ілон Маск виступив на передвиборчому мітингу кандидата в президенти США Дональда Трампа в місті Батлер у штаті Пенсильванія.