В Естонії пропонують визнати геноцидом депортацію кримських татар

Джерело: ERR

Голова комітету закордонних справ парламенту Естонії Марко Міхкельсон ініціював розгляд заяви, яка визнала б депортацію кримських татар у 1944 році актом геноциду.

Документ, що отримав підтримку 54 депутатів, засуджує винищення кримських татар та їхню масову депортацію з Криму до Центральної Азії у березні 1944 року.

Заява засуджує також продовження політики геноциду кримських татар в окупованому Криму сьогодні, що включає системні затримання, тортури та заборону на використання рідної мови. Документ підкреслює, що метою цієї політики є знищення ідентичності кримських татар.

Парламентарії закликали міжнародну спільноту підтримати кримських татар та продовжувати засуджувати російську окупацію Криму. Депутати вимагають відновлення державного суверенітету України на територіях, окупованих Росією з 2014 року, наголошуючи на невід’ємності Криму як частини України.

Дату розгляду заяви в парламенті ще не призначено.

Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) наголошує, що для здорового зростання дітям потрібно менше сидіти й більше рухатися. Хоча гаджети можуть розважати і навчати, їхнє надмірне використання може спричинити проблеми. Зменшення екранного часу покращує якість сну, фізичне й психічне здоров’я та надає більше часу для ігор і дослідження світу.

У пункті пропуску на півдні Одеської області в одного з пасажирів автобуса правоохоронці знайшли старовинні монети та колекційні марки.

У НЕК “Укренерго” поінформували, що 9 жовтня заходи обмеження споживання не прогнозуються. Водночас у компанії закликали споживати електроенергію ощадливо.

У Японії розробили застосунок на основі штучного інтелекту, здатен розпізнавати біль у котів, просканувавши морду тварини.

У вівторок, 8 жовтня Роскомнадзор заблокував американський месенджер Discord через “порушення вимог законодавства”. Водночас оштрафували й соцмережу Pinterest.