Інсульт у перший тиждень життя: лікарі врятували малюка, в якого стався крововилив у мозок

Джерело: Перше медичне об’єднання Львова

У Львові лікарі провели операцію на головному мозку немовляти. У дитини стався крововилив у перший тиждень життя.

Хлопчик Дениско народився на два тижні раніше запланованого, ще й із запаленням легень. Через кілька днів під час УЗД медики виявили у нього крововилив у мозок, тобто інсульт. Коли почав проявлятися набряк, хлопчика терміново направили до нейрохірургів Дитячої лікарні Святого Миколая.

Медики діагностували у нього гідроцефалію, відому як “водянка головного мозку” – скупчення спинномозкової рідини (ліквору), яке без лікування призводить до ушкодження мозку. Крім того, у шлуночках внаслідок інсульту утворилися кров’яні згустки. Їх треба було якнайскоріше видалити.

Нейрохірурги вирішили терміново оперувати Дениска, хоча йому не було й місяця, а вага становила лише 2,5 кг.

“У ході першого втручання за допомогою спеціального пристрою – нейроендоскопа – лікарі забрали кровʼяні згустки через маленький розріз, усього в кілька міліметрів. Без цієї операції мозок малюка міг би сильно постраждати. Під час другого втручання нейрохірурги встановили Денискові резервуар Оммайя. Це пристрій, який за повторних набряків дозволить лікарям легко прибирати зайву рідину з головного мозку дитини та регулювати спинномозковий тиск”, – розповіли лікарі.

Після двох операцій хлопчику стало краще, але він ще деякий час залишатиметься в лікарні з мамою. Від його народження минуло понад два місяці, але вдома вони ще не були.

Лікарня також оголосила збір коштів на новий нейроендоскоп, адже апарат, яким проводили операції Дениска, “за роки роботи вже майже повністю вичерпав свій ресурс”.

  • У Львові хірурги Центру дитячої медицини лікарні “Охматдит” провели операцію 7-річному Святославу, у якого стався розрив селезінки. Хлопчик зазнав травми, коли під час копання картоплі з родиною випадково впав.

Згідно зі звітом Управління ООН з наркотиків та злочинності (UNODC), впливові злочинні угруповання в Південно-Східній Азії активно використовують месенджер Telegram для здійснення широкомасштабної незаконної діяльності. 

У Костянтинівці Донецької області рятувальники протягом майже двох діб гасили пожежу, що виникла внаслідок атаки російських військ.

Вірус пташиного грипу типу H5N1 став причиною смерті 47 тигрів, трьох левів і пантери у зоопарках В’єтнаму.

У Києві повідомили про підозру чоловіку, котрий щосили вдарив пуделя ногою по голові. За жорстоке поводження з твариною йому загрожує тривалий термін ув’язнення.

Вчені з Китаю розробили нитку для хірургічного шва, яка прискорює загоєння ран і знижує ризик інфекції завдяки електростимуляції. Новий шовний матеріал генерує електричний заряд під час навантаження, що відбувається під час руху, допомагаючи загоєнню тканин.