На Сумщині викрили директора благодійного фонду на вивезенні чоловіків за кордон

Джерело: Сумська обласна прокуратура

Директора благодійного фонду та трьох його спільників підозрюють у торгівлі посвідченнями благодійної організації та незаконній організації виїзду військовозобов’язаних за кордон.

За даними слідства, у липні 2022 року подружжя створило благодійну організацію, яку очолив чоловік, а його дружина стала заступницею. Вони організували схему, за якою за грошову винагороду видавали підроблені посвідчення та сприяли виїзду чоловіків призовного віку за межі України.

Крім подружжя, у злочинній схемі брали участь ще двоє осіб: волонтер організації та місцевий мешканець. Вони підшукували клієнтів та виступали посередниками. Вартість таких послуг складала 8000 доларів за сприяння у виїзді, а підроблене волонтерське посвідчення коштувало 500 євро.

Подружжя звинувачують у незаконному отриманні вигоди та організації переправлення осіб через державний кордон (ч. 4 ст. 368-3 та ч. 3 ст. 332 КК України). Чоловік також відповідатиме за внесення неправдивих даних до офіційних документів (ч. 1 ст. 366 КК України). Волонтера підозрюють у сприянні незаконному переправленню осіб, а четвертого учасника – у пособництві в отриманні неправомірної вигоди.

У Костянтинівці Донецької області рятувальники протягом майже двох діб гасили пожежу, що виникла внаслідок атаки російських військ.

Міністерство закордонних справ, Міністерство молоді та спорту та Спортивний комітет України звернулися до президента Міжнародної асоціації Всесвітніх ігор Хосе Перурени Лопеса з офіційним листом.

Верховна Рада вже завтра, 9 жовтня, на вимогу франції “Європейська Солідарність” має розглянути в другому читанні законопроект про заборону мобілізації обмежено придатних до 25 років. 

За два роки проєкт “Хочу жить”, завдяки якому російські військові можуть добровільно здатись в полон, отримав 40 157 звернень. Їхня кількість продовжує зростати, попри протидію з боку російських спецслужб.

У ніч на 7 жовтня два російських БпЛА зафіксували поруч з промисловим майданчиком Південноукраїнської АЕС. Відстань прольоту “шахедів” від ядерних об’єктів становила менш як 10 км.