Трамп таємно надсилав Путіну тести на COVID-19

Джерело: The Washingon Post

У книзі “Війна” американського журналіста Боба Вудворда написано, що експрезидент США Дональд Трамп таємно відправляв Володимиру Путіну тести на COVID-19 під час їхнього дефіциту у 2020 році.

Коли на початку пандемії у світі виникла нестача тестів, потрібних для того, аби виявити наявність захворювання, на той час президент США Дональд Трамп таємно відправляв тести у РФ, особисто Путіну.

Путін прийняв посилку від Трампа і доклав всіх зусиль, аби запобігти політичним наслідкам для свого американського колеги. Зокрема він попередив Трампа, аби той замовчував, що відправив дефіцитні тести до Росії.

“Я не хочу, щоб ти комусь розповідав, тому що люди будуть злитись на тебе, а не на мене”, – сказав очільник Кремля Трампа, мовиться у книзі Вудворда.

Навіть коли Трамп покинув пост президента США, його стосунки з Путіним збереглись, зазначив журналіст. Зокрема на початку 2024 року Трамп та Путін нібито спілкувались телефоном. У межах цієї розмови, вказано у книзі, Трамп навіть попросив свого помічника вийти з кімнати, бо розмова була приватною.

Що саме обговорювали політики під час цієї розмови у книзі не описано, однак у передвиборчому штабі Трампа поставили під сумнів, що така розмова була. Також у книзі, з посиланням на неназваного помічника Трампа вказано, що загалом політики щонайменше сім разів спілкувались телефоном після того, як Трамп покинув Білий дім.

Опираючись на ці факти Вудворд у своїй книзі зробив висновок, що Дональд Трамп гірший за Річарда Ніксона, президентство якого завершилось відставкою через Вотергейтський скандал, розкритий Вудвордом та його колегою Карлом Бернстайном.

“Трамп був найбільш безрозсудним та імпульсивним президентом в історії Америки”, – мовиться у книзі Вудворда, яка повинна надійти у продаж 15 жовтня.

У Трампа заяви журналіста заперечують. Зокрема представник передвиборчої кампанії Стівен Ченг сказав, що всі історії Боба Вудворда – вигадані і неправдиві.

Вудворд, який вів хроніки успіхів та невдач американських президентів протягом 50 років, у своїй книзі зробив висновок, що Трамп не може бути президентом США, тоді як Джо Байден та його команда, навіть пропри помилки, демонструють “стійке та цілеспрямоване керування”.

Щодо віцепрезидентки Камали Гарріс, то вона також з’являється у низі Вудворда, однак її він описує як віддану помічницю Байдена, а не як впливову особу в його адміністрації.

“Війна” – четверта книга Вудворда з 2016 року, коли Трампа обрали президентом Сполучених Штатів. Загалом книга присвячена російсько-українській війні та боротьбі Ізраїля проти ХАМАС.

У книзі також розповідається про вплив Трампа на іноземні конфлікти за останні чотири роки, важку політичну ситуацію у США.
Також у книзі описано, як Джо Байден реагує на свої помилки, зокрема на призначення Мерріка Гарланда генпрокурором, який призначив спецпрокурора для розслідування справи Гантера Байдена – сина американського президента.

Вудворд також описує, як Байден думав про те, аби вийти з президентських перегонів та про відчайдушні спроби його адміністрації запобігти ескалації на Близькому Сході.

Є у книзі й глави про те, як Трамп впливав на російсько-українську війну, навіть зі своєї резиденції у Мар-а-Лаго, зокрема коли виступав проти продовження виділення допомоги Україні. За даними Вудворда, лише спікер Палати представників США Майк Джонсон переконав Трампа змінити позицію, запевнивши, що це допоможе отримати більше голосів на виборах президента.

Щодо рішень Трампа, коли він був президентом США, то, пише Вудворд, тоді він слухав думки низки осіб, зокрема тих, хто не мав потрібного досвіду. До прикладу, під час зустрічі на високому рівні щодо Афганістану, Трамп встав з-за столу і підійшов до кожного, щоб дізнатись їхню думку.

Для адміністрації Байдена, вказано у книзі, вивід військ США з Афганістану став раною, яка вплинула на реакцію Вашингтона на інші міжнародні виклики, зокрема на реакцію Сполучених Штатів, коли РФ у 2021 році почала готуватись до повномасштабного вторгнення в Україну.

У книзі вказано, що дані про початок вторгнення американська розвідка дізналась завдяки своїм шпигунам, зокрема всередині Кремля.

Російська нафтова компанія “Лукойл” придбала щонайменше 25 старих танкерів, використовуючи британського громадянина для реалізації угод. Розслідування щодо російського “тіньового флоту” свідчить, що такий крок дозволяє компанії обходити обмеження на ціну нафти, встановлені країнами Великої сімки (G7).

США зафіксували підвищену військову активність Росії навколо підводних кабелів ЄС, зауваживши, що тепер РФ зможе планувати диверсії, спрямовані на виведення з ладу критично важливої світової комунікаційної інфраструктури.

Репер Шон Комбз, відомий під сценічними іменами Puff Daddy, P. Diddy та Diddy,  вперше постане перед суддею за звинуваченнями в торгівлі людьми.

Американський актор італійського походження Аль Пачіно, відомий ролями у фільмах “Хрещений батько”, “Запах жінки”, “Дім Ґуччі”, днями випустить автобіографічну книгу. У ній, зокрема, актор згадує про своїх дітей.

Вчора, 9 жовтня, у Всесвітній день пошти “Укрпошта” та “Нова пошта” обмінялись привітаннями, створивши один для одного марки.