Що жінкам варто знати про свої груди: відповідь лікарки

Джерело: CNN

Жовтень — це місяць обізнаності про рак молочних залоз. За даними Американського онкологічного товариства, у кожної восьмої жінки протягом життя діагностують інвазивний рак молочної залози. Однак, при ранньому виявленні, п’ятирічна виживаність становить 99%, що підкреслює важливість скринінгу.

Більше про діагностування раку грудей розповіла докторка Леана Вен, лікарка швидкої допомоги та ад’юнкт-професорка Університету Джорджа Вашингтона.

Коли жінкам слід починати скринінг на рак молочної залози

Згідно з новими рекомендаціями Цільової групи профілактичних служб США, більшість жінок повинні проходити мамографію з 40 років раз на два роки до 74 років. Для жінок 75 років і старше немає достатніх доказів для загальної рекомендації, тому слід обговорити це питання з лікарем.

Ці рекомендації суттєво змінилися, оскільки раніше мамографію рекомендовано було починати з 50 років. Зміни були частково зумовлені зростанням випадків раку серед молодших жінок.

Чи потрібно робити інші аналізи, окрім мамографії

Важливо відрізняти скринінг від діагностики. Скринінг проводиться без симптомів, і якщо тест позитивний, можуть бути призначені додаткові дослідження для визначення можливого раку.

Пацієнтам з підвищеними ризиками, наприклад, з родичами, що хворіли на рак молочної залози, можуть рекомендувати генетичне тестування або додаткові обстеження, такі як МРТ чи ультразвук.

Наразі активно обговорюється доцільність додаткових скринінгових досліджень для молодих жінок з щільною тканиною молочної залози. Американський коледж радіології рекомендує МРТ для деяких з них, тоді як робоча група профілактичних служб США не має таких рекомендацій, але пацієнти можуть обговорити це з лікарем.

Кому варто починати робити мамографію раніше 40 років

Жінкам із середнім ризиком захворювання на рак молочної залози рекомендується починати мамографію з 40 років. До групи підвищеного ризику входять ті, у кого родичі першого ступеня хворіли на рак молочної залози, а також ті, хто сам хворів на цей рак або піддавався опроміненню грудної клітки. Цим особам слід проконсультуватися з лікарем, щоб визначити оптимальний час, типи тестів і частоту скринінгу.

Чи варто проводити самообстеження, на що звертати увагу

За даними Американського онкологічного товариства, регулярні самообстеження не показали значної користі, особливо при проходженні мамографії. Проте жінки повинні звертати увагу на зміни у своїх грудях і повідомляти про них лікарям.

Найпоширенішим симптомом раку молочної залози є нове утворення або ущільнення, хоча більшість з них не є раковими. Інші тривожні симптоми включають виділення з соска, біль, втягнення соска та зміни кольору грудей. Також слід звертати увагу на збільшення лімфатичних вузлів у пахвах чи біля ключиці.

Жінки можуть помічати ці зміни під час щоденних процедур, тому важливо знати, як виглядають і відчуваються їхні груди.

Які зміни у грудях є нормою

Протягом життя в тканинах грудей жінок відбуваються численні зміни. Під час статевого дозрівання груди збільшуються, а соски піднімаються. Вагітні жінки відчувають набряк, болючість і поколювання сосків, кровоносні судини стають помітнішими, а сосок — більшим і темнішим.

Після пологів багато жінок помічають зміни в грудях, які тривають і під час менопаузи, коли тканина молочної залози втрачає еластичність. Також розмір і текстура грудей можуть змінюватися під час менструального циклу.

Ці зміни нормальні, і жінкам важливо знати своє тіло, щоб помічати можливі проблеми протягом життя.

Як зменшити ризик розвитку раку молочної залози

Фактори ризику, такі як сімейний анамнез та історія онкозахворювань, неможливо змінити, але є й ті, що підлягають корекції. Відмова від куріння і зменшення вживання алкоголю можуть усунути ключові ризики раку молочної залози. Регулярна фізична активність і збалансована дієта з низьким вмістом ультраоброблених продуктів також можуть знизити загальний ризик виникнення раку.

Чи можуть чоловіки захворіти на рак молочної залози

Чоловіки теж можуть захворіти на рак молочної залози, хоча це трапляється рідше. Чоловіки з сімейним анамнезом раку молочної залози повинні обговорити зі своїм лікарем рекомендації щодо скринінгу та звертатися за допомогою при виявленні змін у грудях.

Також всі особи, які при народженні були віднесені до жіночої статі, включаючи трансгендерних чоловіків і небінарних людей, мають дотримуватися рекомендацій щодо скринінгу раку молочної залози.

  • Акторці Дженні Фішер, відомою за роллю у серіалі “Офіс”, у грудні минулого року діагностували рак молочної залози, але зараз вона завершила лікування і вільна від хвороби. Фішер пережила операцію, хімієтерапію та опромінення.
  • Дослідники розповіли про першу у світі вакцину, яка може повністю вилікувати від раку яєчників.
  • Нове дослідження Американського онкологічного товариства (ACS) свідчить, що покоління X і міленіали у США мають вищий ризик розвитку 17 видів раку порівняно з попередніми поколіннями.
  • Вчені з університету Ноттінгем Трент працюють над розробкою пристрою, який зможе виявляти зміни у розмірах пухлин раку молочної залози.

10 жовтня міністр розвитку громад та територій України Олексій Кулеба пояснив, що російські війська відновили та посилили обстріли портової інфраструктури України, аби знизити експортний потенціал нашої країни.

Норвегія вирішила виділити до 967 млн крон (близько $89,9 млн) на чотири нові проєкти для збільшення виробництва ракетних двигунів та компонентів для вибухівки.

Міністр оборони Йоав Галант заявив, що удар Ізраїлю по Ірану у відповідь на його атаку минулого тижня буде “смертоносним, точним і несподіваним”.

У НЕК “Укренерго” поінформували, що 11 жовтня заходи обмеження споживання не прогнозуються. Водночас у компанії закликали споживати електроенергію ощадливо.

Пізно ввечері 9 жовтня Росія вдарила балістичною ракетою по Одеському району, внаслідок чого загинули вісім осіб, а 11 отримали поранення. Як виявилось, окупанти також знищили гуманітарний вантаж для Палестини.