Чисельність диких тварин скоротилася на 73% за 50 років – звіт

Джерело: BBC News

Звіт про живу планету, всебічний огляд стану природного світу, свідчить, що глобальні популяції дикої природи скоротилися в середньому на 73% за останні 50 років.

Звіт ґрунтується на індексі живої планети, що включає понад 5000 популяцій птахів, ссавців, амфібій, рептилій і риб протягом п’яти десятиліть.

Серед багатьох миттєвих знімків втрати дикої природи, спричиненої діяльністю людини, виявлено, що 60% рожевих річкових дельфінів Амазонки в світі були знищені забрудненням та іншими загрозами, включаючи видобуток корисних копалин і громадські заворушення.

У звіті встановлено, що найбільшою загрозою для дикої природи є деградація та втрата середовища існування, за якою йдуть надмірна експлуатація, інвазивні види, хвороби, зміна клімату та забруднення.

Провідний автор і головний науковий консультант Всесвітнього фонду природи Майк Барретт сказав, що через дії людини, “зокрема, як ми виробляємо та споживаємо їжу, ми все більше втрачаємо природне середовище існування”.

У звіті також попереджають, що втрата природи та зміна клімату швидко підштовхують світ до незворотних переломних моментів, включаючи потенційний “колапс” тропічного лісу Амазонки, через який він більше не зможе блокувати вуглець, що нагріває планету і пом’якшувати наслідки зміни клімату.

Вийшов перший тизер фільму “Wicked: Чародійка”, який є кіноадаптацією бродвейського мюзиклу, з співачкою Аріаною Ґранде в головній ролі.

Росія змушує африканських жінок, яких обманом привезла до країни, виготовляти безпілотники для війни проти України.

Мелінда Френч Гейтс, колишня дружина Білла Гейтса, оголосила про створення нового фонду з бюджетом 250 мільйонів доларів для покращення психічного та фізичного здоров’я жінок.

В понеділок НАТО розпочне свої щорічні ядерні навчання, про що заявив в четвер, 10 жовтня, генеральний секретар альянсу Марк Рютте на тлі загостреної ядерної риторики президента Росії Володимира Путіна.

Цього тижня вручення Нобелівських премій з хімії та фізики викликало дискусії щодо домінування компанії “Google” у сфері штучного інтелекту та визнання досягнень у галузі інформатики. Google є лідером у дослідженнях ШІ, але стикається з конкуренцією від Microsoft і OpenAI, а також з посиленим контролем регуляторів США.