Усі судна, які прямують до російських портів у Чорному морі, вважатимуть військовою ціллю — Міноборони

Джерело: Міністерство оборони України. 

Із 21 липня Міноборони України розглядатиме усі судна, які прямують Чорним морем до російських портів або тих, що розташовані на окупованих теренах України, такими, що перевозять військові вантажі.

“Міністерство оборони України попереджає, що з 00:00 21 липня 2023 року всі судна, що прямують в акваторії Чорного моря у напрямку морських портів Російської Федерації та українських морських портів, що знаходяться на тимчасово окупованій Росією території України, можуть розглядатися Україною, як такі, що перевозять вантажі воєнного призначення з усіма відповідними ризиками”, – йдеться у заяві.

З 5 ранку 20 липня судноплавство у районах Північно-східної частини Чорного моря та Керч-Єнікальською протокою України заборонене як небезпечне. Для мореплавців вже оприлюднено відповідну навігаційну інформацію.

Оборонне відомство заявило, що РФ перетворила Чорне море на зону небезпеки. Зазначено, що вся відповідальність за ситуацію на морі лежить на країні-агресорі.

Днем раніше у Кремлі заявили, що відкрито погрожують цивільним суднам, які здійснюють перевезення української продукції.

“Російська Федерація вчергове брутально порушила універсальне для усього світу право на вільне судноплавство та свідомо підриває продовольчу безпеку, прирікаючи на голод мільйони людей”, – йдеться у заяві.

Міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус має намір придбати 600 крилатих ракет Taurus, але ще не забезпечив необхідного фінансування.

Станом на 16:00 п’ятниці, кількість бойових зіткнень вздовж усієї лінії фронту з початку доби зросла до 125. Ворог особливо активно на Покровському та Курахівському напрямках.

Друга партія північнокорейських солдатів незабаром вирушить до Росії, згідно з документами південнокорейської розвідки.

Служба безпеки та Національна поліція затримали 19 адміністраторів та дописувачів телеграм-каналів, які намагалися зірвати мобілізацію і публікували локації ЗСУ.

Президент України Володимир Зеленський відхилив візит Генерального секретаря ООН Антоніу Гутерреша в Україну через його участь у саміті в Росії, повідомило джерело AFP.