Уряд Швеції затвердив пакет допомоги Україні на суму понад €500 млн

Джерело: пресслужба уряду Швеції

Уряд Швеції планує надати Україні допомогу впродовж чотирьох років на суму 6 млрд шведських крон або 522 млн євро.

Міністр із питань співробітництва з метою розвитку та зовнішньої торгівлі Йоган Форсселл повідомив, що уряд Швеції ухвалив абсолютно нову стратегію відновлення України, яка стала найбільшою двосторонньою стратегією Швеції за всю її історію.

“Підтримка України є одним із наших ключових пріоритетів, і ця стратегія посідає центральне місце в цьому процесі. Ми робимо важливий крок для забезпечення надійної та довгострокової підтримки відновлення України. Це дозволить Україні зміцнити свою стійкість та демократичний розвиток, що, своєю чергою, укріпить здатність країни протистояти повномасштабному вторгненню Росії”, – зауважив міністр.

Як пояснили в уряді, стратегія співпраці Швеції з Україною в галузі відновлення та реформ включає п’ять сфер підтримки:

  • відновлення з упором на критично важливу інфраструктуру, основні соціальні послуги та реабілітацію;
  • зелений перехід та сталий розвиток;
  • інклюзивний економічний розвиток, підприємництво та торгівля;
  • безпека та стабілізація;
  • права людини, демократія, верховенство закону та гендерна рівність.

Раніше Швеція заявила, що “спростить і пришвидшить” постачання оборонного спорядження Україні. 12 липня міністр оборони Швеції Пол Йонсон підписав безпекову угоду з Україною на саміті НАТО в Литві.

  • 12 липня на саміті НАТО у Вільнюсі країни G7 погодили спільну декларацію стосовно “гарантій безпеки” для України. У документі наголошується, що лідери підтверджують непохитну відданість стратегічній меті створення вільної, незалежної, демократичної та суверенної України в межах її міжнародно визнаних кордонів, здатної захистити себе та стримати майбутню агресію.
  • Данія, Фінляндія, Ісландія, Норвегія та Швеція спільно заявили, що долучаються до декларації країни G7 стосовно гарантій безпеки для України.

Начальник штабу збройних сил Польщі Веслав Кукула заявив, що Польщі знадобиться набагато більша армія, чого може бути важко досягти, враховуючи старіння населення країни, якщо вона хоче захистити себе від війни.

Протягом дня, 5 жовтня, російські загарбники здійснили 61 обстріл прикордонних територій і населених пунктів Сумської області. Зафіксовано 108 вибухів. 

Станом на 22:00 суботи, кількість бойових зіткнень на фронті збільшилась до 147.

Україна представить свій “план перемоги” на черговій зустріч із лідерами країн Контактної групи з питань оборони України (Рамштайн) в Німеччині 12 жовтня, повідомив Президент України Володимир Зеленський.

В партії “Слуга народу” заявили, що керівниця Хмельницького обласного центру МСЕК Тетяна Крупа, яку викрили на незаконному збагаченні, була обрана депутатом, але не є членкинею партії.