Стали відомі імена лауреатів Нобелівської премії з економіки

Джерело: Нобелівський комітет

Шведська королівська академія наук присудила Нобелівську премію з економічних наук пам’яті Альфреда Нобеля за 2024 рік трьом науковцям – Дарону Ачемоглу, Саймону Джонсону та Джеймсу А. Робінсону. Вчені отримали нагороду за  дослідження впливу суспільних інституцій на економічне процвітання.

Лауреати продемонстрували важливість інституцій для розвитку країн. Їх дослідження підтверджують, що суспільства з низьким рівнем верховенства права та експлуататорськими інституціями мають менше шансів на економічне зростання. У своєму дослідженні вчені з’ясували, що економічний розвиток залежить від типу інституцій, які формуються в суспільстві, особливо в періоди колонізації.

На думку лауреатів, під час європейської колонізації різні суспільства по-різному змінювали свої інституції. В одних випадках колонізатори створювали інклюзивні політичні та економічні системи, що сприяло довготривалому розвитку. В інших – інституції використовувались для експлуатації населення та видобутку ресурсів на користь колонізаторів. Це сприяло короткочасним вигодам, але гальмувало економічний розвиток у майбутньому.

Вчені також зазначили, що однією з причин, чому у деяких країнах – повільне економічне зростання, є збереження екстрактивних інституцій. Вони обмежують доступ до економічних ресурсів та вигод для широкого населення. Попри можливі вигоди від реформ, такі інституції залишаються незмінними, оскільки приносять короткочасні вигоди для тих, хто перебуває при владі.

Така ситуація часто призводить до політичної нестабільності та знижує довіру населення до реформ. Проте в окремих випадках загроза революції або тиску мас може змусити правлячі еліти піти на демократизацію або реформи, щоб уникнути вагоміших  наслідків.

Науковці наголосили на необхідності зменшення величезної різниці в доходах між країнами, що є одним з найбільших викликів сьогодення. Як зазначив Якоб Свенссон, голова Комітету з присудження премії, дослідження лауреатів свідчать, що суспільні інституції відіграють ключову роль у розв’язанні цієї проблеми.

У МЗС опублікували заяву стосовно раніше розповсюдженої інформації у ЗМІ стосовно причетності України до постачань БпЛА повстанцям у Малі. У відомстві рішуче відкину ці звинувачення.

У Головному управлінні розвідки Міноборони України оголосили про спільний з Центром протидії інформації РНБО запуск нового розділу порталу “War & Sanctions” про російських спортсменів.

У Росії виник дефіцит антибіотиків, таких як рокситроміцин, еритроміцин, кларитроміцин і азитроміцин. Відсутність ліків спостерігається в аптеках Дагестану, Чечні та в інших регіонах.

Глава Федеральної розвідувальної служби Бруно Каль вказав на потенційну воєнну загрозу, яка виходить від Росії.

14 жовтня лідер фракції “Європейська Солідарність” Петро Порошенко під час виступу у Верховній Раді наголосив, що влада відмовилась від пропозиції створити спеціальний цільовий фонд на потреби Сил оборони.