ЄС запровадив санкції проти Ірану за постачання ракет Росії

Джерело: пресслужба Ради ЄС

14 жовтня Рада Євросоюзу ухвалила санкції проти Ірану через постачання ним Росії балістичних ракет. Обмеження стосуватимуться семи фізичних та семи юридичних осіб, включаючи авіакомпанії.

У повідомленні акцентували, що до чорного списку потрапили зокрема ті, хто бере участь у передачі зброї Росії. Серед них заступник міністра оборони Сайєд Хамзех Галандарі та директори двох оборонних компаній.

Флагманський перевізник Iran Air більше не зможе літати до Європи. Раніше у нього були прямі рейси до Франкфурта, Гамбурга, Кельна, Парижа і Мілана. Під обмеження також потрапили Saha Airlines та Mahan Air.

У перелік включено фізичних та юридичних осіб, відповідальних за розробку та передачу безпілотних літальних апаратів, ракет та пов’язаних із ними технологій Росії для підтримки її агресивної війни проти України, а також збройним групам та організаціям, що підривають мир та безпеку на Близькому Сході та в регіоні Червоного моря.

Про те, що Росія отримала балістичне озброєння від Ірану, повідомило видання WSJ у вересні. У США, коментуючи це, зауважили, що будь-яке постачання озброєння Росії буде ескалацією війни в Україні.

Згодом іранський депутат Ахмад Бахшаєш Ардестані визнав факт передачі балістичних ракет Росії, попри офіційне заперечення Тегерана.

Тоді ж МЗС України викликало тимчасового повіреного у справах Ісламської Республіки Іран в Україні Шахріяра Амузегара, якому висловили глибоке занепокоєння української сторони у зв’язку із повідомленнями щодо можливого постачання Іраном балістичних ракет Російській Федерації.

Як мінімум, частину з цих ракет знищили в результаті обстрілу арсеналу ракетно-артилерійського озброєння біля селища Котлубань Волгоградської області РФ.

У Генеральному штабі ЗСУ поінформували про оперативну ситуацію на фронті станом на 22:00 14 жовтня. Загалом від початку цієї доби відбулося 189 бойових зіткнень. Найгарячіше сьогодні на Курахівському, Покровському та Лиманському напрямках.

У Центрі протидії дезінформації повідомили, що російські пропагандисти поширюють фейк про те, що у храмі ікони Божої Матері Української Православної Церкви у Вінниці нібито проводять вечірки зі світломузикою.

Головний прокурор України Андрій Костін заявив, що отримав інформацію про те, що президент Росії Володимир Путін може відвідати саміт G20 у Бразилії наступного місяця, і закликав владу країни виконати зобов’язання перед МКС та здійснити арешт глави РФ у разі його візиту.

Ввечері 14 жовтня голова Одеської ОВА Олег Кіпер повідомив про небезпеку російських дронів для регіону. Він закликав містян прямувати в укриття та нагадав про обов’язок взяти з собою домашніх улюбленців.

У Головному управлінні розвідки Міноборони України оголосили про спільний з Центром протидії інформації РНБО запуск нового розділу порталу “War & Sanctions” про російських спортсменів.