Україна закликала Бразилію заарештувати Путіна у разі візиту на саміт G20

Джерело: Reuters

Головний прокурор України Андрій Костін заявив, що отримав інформацію про те, що президент Росії Володимир Путін може відвідати саміт G20 у Бразилії наступного місяця, і закликав владу країни виконати зобов’язання перед МКС та здійснити арешт глави РФ у разі його візиту.

З урахуванням інформації про можливий візит Путіна на саміт G20 до Бразилії, хочу ще раз наголосити, що бразильська влада, як учасники Римського статуту, зобов’язана його заарештувати, — зазначив Костін.

Генпрокурор висловив сподівання, що арешт Путіна підтвердить статус Бразилії як демократичної держави, еотра дотримується верховенства закону. Невиконання цього зобов’язання створить небезпечний прецедент, дозволяючи обвинуваченим у злочинах лідерам країн безперешкодно пересуватися світом, додав генпрокурор.

Згідно з даними двох джерел з-поміж бразильських посадовців, влада Бразилії направила Путіну запрошення на саміт 18–19 листопада до Ріо-де-Жанейро, однак, відповіді з Москви поки не надходило. Прокуратура Міжнародного кримінального суду відмовилася коментувати ситуацію, тоді як представник МКС Фаді Ель Абдалла нагадав, що держави-учасниці зобов’язані виконувати рішення суду, включаючи ордери на арешт.

17 березня 2023 року досудова палата Міжнародного кримінального суду у Гаазі видала ордер на арешт російського лідера Володимира Путіна у зв’язку з депортацією українських дітей до Росії під час повномасштабної війни проти України.

11 вересня сейм Польщі прийняв резолюцію із засудженням викрадення Росією українських дітей, наголосивши, що це є “ганебним замахом на українську ідентичність”.

Зауважимо, 27 листопада 2023 року Бюро Парламентської асамблеї Ради Європи схвалило персональний склад Спеціального комітету зі становища дітей України,

У грудні Україна заявила, що понад 19 540 дітей були незаконно депортовані Росією. Нещодавно глава Української держави поінформував, що лише документально Україна може підтвердити депортацію 20 тисяч українських дітей, водночас додав, що цифри можуть бути більшими.

Британська розвідка повідомила, що станом на сьогодні щонайменше 11 000 українських дітей утримуються у 43 так званих “таборах перевиховання” по всій Росії за тисячі км від дому.

Окрім цього, з’явилася інформація, що у Поволжі в Росії розгорнулося масштабне будівництво фільтраційних таборів під виглядом дитячих піонерських таборів. Росіяни зводять швидкомонтажні модульні будиночки, швидше бараки, які вміщатимуть сотні “відвідувачів”. Кремль вибудовує систему фільтраційних таборів від початку своєї окупації України. У таких зонах людей перевіряють на лояльність окупаційній владі. Також з її допомогою намагаються створити базу даних мешканців окупованих територій.

Регіональний центр прав людини продовжив минулорічне розслідування і з відкритих джерел встановив місцезнаходження так званих “таборів перевиховання” в РФ для українських дітей з ТОТ. На сьогодні виявили 13 установ на окупованій території України, ще 18 — у Білорусі та 67 — у Росії.

Також стало відомо, що влада РФ продовжує імплементацію стратегії етнічної чистки українців на тимчасово окупованих територіях України. Перший етап передбачає проведення системних фільтраційних заходів задля витіснення патріотично налаштованого населення.

У січні Парламентська асамблея Ради Європи у Страсбурзі одностайно ухвалила резолюцію щодо українських дітей, примусово переміщених і депортованих Росією, закликавши визнати дії росіян злочином геноциду.

Силам оборони вдалося зупинити просування російської армії під містом Селидове на Донеччині, зазначив експерт видання з аналізу відкритих даних Юліан Рьопке. Оборону на цій ділянці фронту тримає 15-та бригада Нацгвардії України Кара-Даг.

Представник РПЦ, митрополит Єкатеринбурзький та Верхотурський Євген назвав повномасштабну війну РФ проти України процесом “лікування”, тоді як Росія, за його словами виступає в ролі “хірурга”, який проводить операцію, щоб видалити “щось, що несе в собі смерть”.

У Генеральному штабі ЗСУ поінформували про оперативну ситуацію на фронті станом на 22:00 14 жовтня. Загалом від початку цієї доби відбулося 189 бойових зіткнень. Найгарячіше сьогодні на Курахівському, Покровському та Лиманському напрямках.

У Центрі протидії дезінформації повідомили, що російські пропагандисти поширюють фейк про те, що у храмі ікони Божої Матері Української Православної Церкви у Вінниці нібито проводять вечірки зі світломузикою.

Головний прокурор України Андрій Костін заявив, що отримав інформацію про те, що президент Росії Володимир Путін може відвідати саміт G20 у Бразилії наступного місяця, і закликав владу країни виконати зобов’язання перед МКС та здійснити арешт глави РФ у разі його візиту.