Правоохоронці викрили подружжя російських агентів, що переховувались під виглядом біженців

Джерело: СБУ, Офіс генпрокурора

СБУ викрила агентурну групу воєнної розвідки РФ на правобережжі Херсонщини. У складі осередку були подружжя та їхній спільник, які шпигували за ЗСУ.

Джерело: СБУ

Слідство встановило, що мешканець Херсонщини на початку повномасштабного вторгнення РФ почав співпрацювати з ворогом. Після звільнення частини регіону він втік до окупантів у Краснодар і за вказівкою військового розвідника завербував свого брата з дружиною та іншого місцевого жителя.

Сімейна пара та спільник збирали координати місць зосередження українських військових на правобережжі Херсонщини, обходячи місцевість і фіксуючи геолокації. Вони звітували своєму куратору в РФ.

Подружжя виїхало до Одеси під виглядом переселенців, а їхній спільник продовжив розвідку. Правоохоронці затримали всіх трьох учасників, вилучивши у них телефони з доказами комунікації з розвідкою РФ.

Слідчі СБУ повідомили затриманим про підозру за двома статтями Кримінального кодексу України:

▪️ ч. 2 ст. 111 (державна зрада в умовах воєнного стану);
▪️ ч. 3 ст. 114-2 (несанкціоноване поширення інформації про переміщення ЗСУ в умовах воєнного стану).

Їм загрожує від 12 років до довічного ув’язнення з конфіскацією майна.

Центр Разумкова з 20 по 26 вересня 2024 року провів дослідження, опитавши 2016 респондентів з різних областей України. За його результатами, наразі 33,4% українців вважають, що країна рухається в правильному напрямку, тоді як 48% переконані у протилежному.

Станом на 16:00 середи, 16 жовтня, від початку доби кількість бойових зіткнень зросла до 97. Найактивніше ворог зараз діє на Курахівському напрямку, де провів майже половину від усіх атак. 

Українська компанія побудує в Литві завод із виробництва вибухових речовин нового покоління, зокрема RDX (гексогену), що сприятиме зміцненню обороноздатності України, Литви та Європи загалом.

Канцлер Німеччини Олаф Шольц наголосив на готовності говорити з президентом Росії Володимиром Путіним про “справедливий мир” в Україні й заявив, що військові РФ є “жертвами”. 

Прем’єр-міністр Роберт Фіцо вважає, що кінець війни в Україні, ймовірно, наближається. Він звернув увагу на можливість приєднання України до НАТО, але виступає проти цього, вважаючи, що це може призвести до третьої світової війни.