Розроблено метод лікування діабету, після якого 86% пацієнтів не потрібна інсулінотерапія

Джерело: ueg

Вчені представили результати дослідження нової стратегії лікування діабету другого типу, яка може значно зменшити або й зовсім усунути потребу в інсулінотерапії.

Цей інноваційний підхід, який поєднує нову процедуру, відому як ReCET з семаглютидом (більш відомим під торговими марками Ozempic чи Wegovy), призвів до скасування інсулінотерапії для 86% пацієнтів.

У світі 422 мільйони людей страждають на діабет 2 типу, а ожиріння є значним фактором ризику. Інсулінотерапія, хоч і використовується для контролю цукру в крові, може викликати побічні ефекти, зокрема збільшення ваги, ускладнюючи лікування. Тому необхідні альтернативні стратегії лікування.

Як проводили лікування

У першому дослідженні на людях взяли участь 14 осіб віком від 28 до 75 років. Кожен учасник пройшов процедуру ReCET (рецелюляризація за допомогою електропорації).

Електропорація – це операція, яка застосовує контрольовані електричні імпульси для створення невеликих незворотних отворів у мембранах клітин, і зазвичай використовується для полегшення доставки ДНК у клітини. Тут вона використовується для підвищення чутливості організму до власного інсуліну (хоча точний механізм, який стоїть за цим, ще не до кінця зрозумілий).

Після ендоскопічної процедури учасники протягом двох тижнів дотримувалися суворої низькокалорійної рідкої дієти. Потім вони почали курс прийому препарату семаглютид.

Через 6 і 12 місяців спостереження 86% учасників (12 з 14) більше не потребували інсулінотерапії. Вони не потребували її і через 24 місяці. Згідно з пресрелізом, не зафіксовано жодних серйозних побічних ефектів. Лише один пацієнт не зміг переносити максимальну дозу семаглютиду через нудоту.

Що кажуть дослідники

Докторка Селін Буш, провідна авторка дослідження, задоволена результатами.

“Ці результати є дуже обнадійливими і свідчать про те, що ReCET є безпечною і здійсненною процедурою, яка в поєднанні з семаглютидом може ефективно усунути потребу в інсулінотерапії”.

“На відміну від медикаментозної терапії, яка вимагає щоденного дотримання режиму прийому ліків, ReCET не вимагає дотримання режиму. Крім того, лікування є модифікуючим: воно покращує чутливість пацієнта до власного (ендогенного) інсуліну, усуваючи першопричину захворювання, на відміну від наявних нині медикаментозних методів лікування, які в кращому випадку контролюють перебіг хвороби”, – додала вона.

У майбутньому дослідники планують провести масштабніші рандомізовані контрольовані дослідження для подальшого підтвердження цих висновків.

17 жовтня у Брюсселі на полях засідання Євроради президент Володимир Зеленський нагадав, що Будапештський меморандум 1994 року за участю РФ, США та Великої Британії обіцяв Україні захист територіальної цілісності та суверенітету в обмін на відмову від ядерної зброї. Проте зараз цей документ не працює, тож безпеку країни може забезпечити чи членство в НАТО, чи ядерна зброя, вважає Зеленський.

Американська корпорація Apple пішла на рідкісний крок, скоротивши близько 100 робочих місць у групі, що займалася цифровими послугами.

Колишній головнокомандувач Збройних сил України, а нині посол України у Великій Британії і Північній Ірландії, Валерій Залужний, виступив з промовою в Королівському інституті міжнародних відносин (Chatham House). 

17 жовтня українські кіберфахівці виклали “вітання” до дня народження російського пропагандиста, прессекретаря глави РФ Путіна Дмитра Пєскова.

Ізраїльські військові повідомили, що “перевіряють можливість” ліквідації лідера ХАМАСу Ях’ї Сінвара. Якщо факт його загибелі підтвердиться – це означатиме, що Ізраїль ліквідував одну з головних цілей під час своїх операцій у Газі, розпочатих після атак ХАМАСу минулого року.