У «Дії» тимчасово зупинили послугу бронювання: чому

Джерело: “Дія”

20 жовтня стало відомо, що в застосунку “Дія” тимчасово призупинили послугу бронювання військовозобов’язаних. Причиною зупинки стало проведення аудиту раніше заброньованих працівників.

Міністерство оборони України ініціювало цей аудит, зокрема для перевірки підприємств критичної інфраструктури. Раніше у відомстві повідомляли, що проведення перевірки не вплине на можливість подання нових заявок, однак через зміни в процесі сервіс тимчасово став недоступним.

Користувачі, які намагаються скористатися послугою “Бронювання працівників” у “Дії”, отримують повідомлення про помилку: “Послуга тимчасово закрита. До 15 листопада триватиме аудит заброньованих військовозобовʼязаних. Повідомимо про відновлення сервісу, стежте за оновленнями”.

Зупинка сервісу пов’язана зі значним зростанням кількості заброньованих працівників. За даними Міністерства оборони, за останні два роки кількість заброньованих становила близько 540 тисяч осіб, але нещодавно ця цифра подвоїлась, що стало причиною для перевірки.

Народний депутат, член комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони і розвідки Олександр Федієнко висловив свою думку щодо цього питання. За його словами, під час аудиту важливо перевірити, чому підприємство потрапило під перелік критичних. Зокрема, хто з працівників маючи бронювання виїхав за межі України та не повернувся, а також про необхідність “запровадити відповідний механізм запобіжник, під час визначення бронювання”.

“Я думаю що ні для кого не секрет коли керівник підприємства залишав невелику квоту, а у разі коли його працівника десь зупиняли представників центру комплектування одразу подавав його на бронювання. Цифровізація це корисна штука, але не варто під час війни цим було зловживати. І звісно заборонити виїзд заброньованим за межі України. Або, під гарантії керівника підприємства що його працівник повернеться”, — вважає нардеп.

Очікується, що послуга бронювання буде відновлена після завершення аудиту, орієнтовно в середині листопада.

Центр військових дій нового покоління (Center on New Generation Warfare) провів планування нападу Росії на Литву в 2027 році. У змодельованому сценарії російської атаки на НАТО альянсу знадобиться десять днів, щоб застосувати п’яту статтю. Тоді як німецькі війська відіграватимуть головну роль у захисті країн Балтії.

Глава французького МЗС Жан-Ноель Барро наголосив, що Париж відкритий до ідеї негайного запрошення України до НАТО, але переговори із союзниками з цієї теми триватимуть.

У Генеральному штабі ЗСУ поінформували про оперативну ситуацію на фронті станом на 22:00 20 жовтня. З початку доби вже відбулося 167 бойових зіткнень.

Український письменний, журналіст і публіцист Віталій Портников окреслив процес інтеграції України в НАТО, пояснивши ключові етапи, які має пройти наша країна, щоб стати повноправним членом альянсу. Він також виділив основні виклики, що можуть затягнути цей процес.

У новому друкованому номері глянцю “ELLE Україна” вперше в історії журналу з’явилася обкладинка, для зйомки якої позували сім дружин та два чоловіки очільників держав, котрі стали почесними гостями IV Саміту перших леді та джентльменів, заснованого пані Оленою Зеленською.