Росія завдала екологічних збитків на понад €65 мільярдів – Міндовкілля

Джерело: пресслужба Міндовкілля

На міжнародній конференції в Гельсінкі 60 країн підтримали пункт 8 Формули миру Зеленського щодо екологічної безпеки. Міністерка захисту довкілля Світлана Гринчук закликала до світової консолідації для визнання екологічних злочинів РФ та створення умов для чистого майбутнього.

У заході взяли участь зокрема виконавчий віцепрезидент Єврокомісії Марош Шефчович, ексвіцепрем’єр-міністерка, колишня міністерка закордонних справ Швеції Маргот Вальстрем, ексвіцепрезидентка Європарламенту Гайді Гаутала та інші високопосадовці. Захід зібрав понад 135 учасників онлайн та офлайн з 60 країн та міжнародних організацій.

У межах заходу учасники напрацювали комюніке щодо підтримки Пункту 8 Української Формули миру, яке окреслює комплекс заходів для досягнення екологічної безпеки світу.

Забруднення довкілля внаслідок бойових дій поширюється далеко за межі України. Тому потрібна безпрецедентна консолідація світової спільноти для вирішення проблематики довкілля під час війни та зелених принципів відновлення.

За словами міністерки:

  • Сьогодні задокументовано вже понад 6000 екологічних злочинів РФ на суму понад 65 млрд євро. Ці дані не є кінцевими і зростають доти, доки тривають бойові дії.
  • Звільнені території не можуть бути відновлені до їх розмінування. Сьогодні 139 000 квадратних кілометрів нашої території заміновано.
  • Тільки у 2024 році пожежі знищили понад 24 000 гектарів лісу.
  • Орієнтовні екологічні збитки від злочинних дій росіян на річках Сейм та Десна вже оцінюються у 12 мільйонів євро.
  • Чорне та Азовське моря також страждають від наслідків війни. Наразі збитки для України оцінюються у 345 мільйонів євро. Це лише те, що поки що вдалося підрахувати.

Крім уніфікованих фінансових інструментів, екологічна складова Формули миру передбачає відновлення за найсучаснішими “зеленими” принципами. Це забезпечить зелений перехід нашої держави та новий рівень життя для всіх українців за європейськими стандартами.

Дякую Фінляндії за співорганізацію цього важливого заходу, а також особисто моєму колезі Каю Мюккянену за теплий прийом у Гельсінкі. Дякую всім партнерам, які сьогодні з нами. Очікуємо продовження координації та планування наступних практичних кроків уже незабаром на Кліматичному Саміті СОР29 у Баку, де Україна вже традиційно матиме свій павільйон, – акцентувала Світлана Гринчук.

Президент Бразилії Лула да Сілва отримав травму голови, через що скасував поїздку до Казані 22–24 жовтня на саміт групи країн БРІКС під головуванням РФ. 

Аеропорт міста Данідін у Новій Зеландії обмежив час обіймів своїх відвідувачів до трьох хвилин.

Науковці прогнозують, що до 2050 року від антибіотикорезистентності до багатьох інфекцій, можуть померти понад 39 млн осіб у ​​всьому світі.

Президент Володимир Зеленський повідомив про призначення засідання Ради національної безпеки та оборони щодо ситуації з медико-соціальними експертними комісіями та оформленням прокурорам статусу особи з інвалідністю.

Центр військових дій нового покоління (Center on New Generation Warfare) провів планування нападу Росії на Литву в 2027 році. У змодельованому сценарії російської атаки на НАТО альянсу знадобиться десять днів, щоб застосувати п’яту статтю. Тоді як німецькі війська відіграватимуть головну роль у захисті країн Балтії.