Молдова проголосувала за вступ до ЄС, але з незначною перевагою

Джерело: CNN

Молдова проголосувала на референдумі за вступ до Європейського Союзу, проте перевага тих, хто підтримав цей шлях, виявилася незначною.

Після підрахунку понад 99% голосів виявилося, що 50,4% виборців підтримали закріплення в конституції курсу на вступ до ЄС, передає Центральна виборча комісія. Президентка Майя Санду назвала це результатом “першої важкої битви” за європейське майбутнє країни.

Попри перемогу на референдумі, невелика різниця у голосах не відповідає очікуванням Санду, яка прагнула отримати рішучіше схвалення проєвропейського курсу.

Окрім цього, результати президентських виборів, що відбулися того ж дня, не принесли їй переконливої перемоги: Санду набрала 42,3% голосів. Тепер їй належить боротися у другому турі проти Александра Стояногло – кандидата від проросійської Партії соціалістів, який отримав 26,1%.

Санду заявила, що іноземні сили намагалися вплинути на демократичний процес у країні, звинувачуючи їх у спробі купівлі голосів. За її словами, є докази того, що групи, пов’язані з Росією, намагалися здійснити масштабне шахрайство, намагаючись придбати 300 000 голосів.

Напередодні референдуму з’явилися повідомлення про втручання, зокрема з боку молдовського олігарха Ілана Шора, який перебуває у вигнанні. Він пропонував грошову винагороду виборцям за голосування проти вступу до ЄС.

Другий тур президентських виборів відбудеться 3 листопада.

Медіа можуть розʼяснювати громадянам процеси євроінтеграції, стежити за практичним втіленням реформ та пояснювати читачам важливість вступу України до ЄС, заявила директорка Інституту масової інформації на конференції Donbas Media Forum 2024 у Києві 18 жовтня.

У Міністерстві закордонних справ України нагадали, що Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш свого часу відхилив запрошення на перший Глобальний саміт миру, одначе, разом з тим прийняв запрошення до Казані від російського президента Володимира Путіна.

Генеральний секретар НАТО Марк Рютте застеріг КНДР від відправлення військ до Росії для участі у повномасштабній війні проти України.

У Генеральному штабі ЗСУ поінформували про оперативну ситуацію на фронті станом на 22:00 21 жовтня.  Загалом, від початку цієї доби, відбулося 107 бойових зіткнень.

Зниження сексуального бажання може бути симптомом депресії, однак, антидепресанти також можуть впливати на лібідо. Лікарі зазначають, що багато пацієнтів постають перед цією проблемою, проте, все є способи боротися з побічними ефектами, не відмовляючись від лікування депресії. Важливо обрати індивідуальний підхід у лікаря.