СБУ затримала пару, яка наводила ракети РФ на п’ять областей України

Джерело: Служба безпеки України

СБУ затримала пару, яка працювала на російську ФСБ, та наводила ворожі ракети і дрони на Донеччину, Київщину, Чернігівщину, Полтавщину та Черкащину.

Фігуранти – 27-річний рецидивіст, колишній наркоторговець з Краматорська, та його 34-річна співмешканка.

Вони шукали швидкий заробіток у телеграм-каналах, де їх помітив співробітник ФСБ РФ та запропонував гроші в обмін на співпрацю.

За вказівкою ворога пара об’їжджала українські регіони та збирала координати для ракетних і дронових атак РФ по країні.

Окрім цього, фігурантам дали завдання під час повітряних атак відслідковувати системи ППО, а у випадку “прильотів” фіксувати наслідки.

Під час переїздів до різних областей затримані орендували квартири як “сімейна пара”. Помешкання вони обирали поблизу потенційних цілей РФ.

Після заселення у вікнах вони встановлювали мобільні телефони і в онлайн-режимі транслювали зображення для ворога.

Служба безпеки завчасно викрила агентів, задокументувала їхні злочини і затримала за місцем проживання у Краматорську, куди вони повернулися, щоб продовжити роботу на РФ.

Також у ході спецоперації вилучено всі мобільні телефони, які фігуранти встановлювали у “спостережних пунктах” у різних областях України.

На підставі зібраних доказів слідчі Служби безпеки повідомили агентам про підозру за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану).

Зловмисники перебувають під вартою. Їм загрожує довічне ув’язнення з конфіскацією майна.

Енергетики відновили роботу високовольтної лінії, яка з’єднує Запорізьку АЕС з енергосистемою України.

Заступник глави МЗС Польщі Владислав Теофіл Бартошевський заявив, що Польща хоче ознайомитися з таємними додатками до “плану перемоги” України і звертатиметься щодо цього до української сторони.

Цього року 64 посадовці МСЕК отримали підозри у злочинах, 9 осіб уже засуджено. За ініціативою СБУ скасовано 4106 висновків про інвалідність, виданих на основі фіктивних документів. Про це повідомив Голова СБУ Василь Малюк після засідання РНБО.

Нещодавнє дослідження припускає, що регулярні фізичні вправи можуть допомогти зменшити симптоми похмілля.

У 24-й окремій механізованій бригаді імені Короля Данила спростували повідомлення про те, що російські війська змогли вклинитися в українську оборону в районі Часового Яру. За словами речника бригади Андрія Полухіна, окупанти не здатні перейти далі мікрорайону Канал, а їхні піхотні групи потрапляють під контроль українських дронів, і їх швидко нейтралізують.