В ЄС розмірковують над підняттям мит на продовольство та добрива з РФ і Білорусі

Джерело: Bloomberg

Європейський Союз розглядає можливість підвищення мит на додаткові сільськогосподарські та продовольчі товари, а також добрива з Росії та Білорусі.

Декілька держав-членів ЄС, зацікавлені у скороченні доходів Москви, закликають до запровадження широких мит на імпорт сільськогосподарської та рибної продукції з обох країн. Ці мита можуть стати доповненням до вже введених підвищених мит на зернові, запроваджених раніше цього року.

Деякі країни закликають до обережного підходу, наголошуючи на необхідності попереднього аналізу впливу таких заходів на європейський імпорт і ціни на продовольство. Джерела агентства Bloomberg зауважують, що торговельні заходи ЄС не завжди потребують одностайної підтримки всіх країн-членів, як це вимагають санкції.

Європейська комісія поки що аналізує, на які саме товари спрямувати нові заходи. Особливо очікується, що ініціатива щодо добрив отримає підтримку європейських виробників, які давно лобіюють додатковий захист своєї галузі.

Водночас строки запровадження нових мит залишаються невизначеними через юридичні та політичні труднощі. Росія залишається найбільшим у світі експортером добрив, контролюючи 18% ринку.

Попри відсутність прямих санкцій проти галузі, російський експорт добрив тимчасово скоротився через проблеми з логістикою та платежами, спричинені вторгненням Росії в Україну у 2022 році. Однак експорт відновився, і за даними Російської асоціації виробників добрив, цього року він може досягти рекордних показників 2021 року.

Крім того, ЄС працює над новим пакетом санкцій, хоча широке впровадження нових заходів можуть відкласти до завершення головування Угорщини в ЄС, оскільки Будапешт блокує більшість ініціатив, пов’язаних із Росією. Польща перебере головування напочатку наступного року. Водночас деякі уряди закликають до дедалі вужчих заходів, таких як санкції проти суден, що порушують обмеження, перевозячи російську нафту, або проти осіб, які поширюють дезінформацію.

Глава РФ Володимир Путін на підсумковій пресконференції саміту БРІКС у Казані вперше прокоментував повідомлення про відправку до Росії північнокорейських військових для ​​участі у війні проти України.

Київський фонд “12 вартових” евакуював трьох собак та кота з селища Куп’янськ-Вузловий, що на Харківщині.

Перші підрозділи військових з КНДР, які пройшли вишкіл на російських полігонах, вже прибули в зону бойових дій. Їх появу зафіксувала українська розвідка 23 жовтня 2024 року в Курській області.

Модель цифрової реформи військово-лікарських комісій (ВЛК) вже напрацьована і передана уряду, повідомила заступниця міністра оборони Катерина Черногоренко.

24 жовтня у Покровській громаді на Донеччині внаслідок обстрілів російської армії загинули три людини.