Південна Корея перегляне табу на постачання озброєння Україні

Джерело: Yonhap

Глава Південної Кореї Юн Сок Йоль заявив про можливий перегляд питання стосовно постачання Україні летального озброєння у відповідь на військову співпрацю між Росією і Північною Кореєю.

У разі, якщо Північна Корея відправить спецсили на війну в Україну, ми надаватимемо підтримку Україні крок за кроком і розглянемо вжиття необхідних заходів для гарантування безпеки Корейського півострова, – наголосив Юн на спільній пресконференції з президентом Польщі Анджеєм Дудою в Сеулі, під час якого обидва лідери рішуче засудили відправлення військ Північною Кореєю до Росії.

Під час саміту Юн і Дуда засудили відправлення військ Північною Кореєю як “пряме порушення Статуту ООН і резолюцій Ради Безпеки ООН” і “провокацію”, яка загрожує глобальній безпеці за межами Корейського півострова і Європи.

Республіка Корея ніколи не сидітиме склавши руки і вживатиме необхідних заходів крок за кроком у координації з міжнародним співтовариством залежно від розвитку військової співпраці Північної Кореї та Росії, – додав Юн.

Окремо він заявив, що підтримає зусилля Південної Кореї стосовно підписання угоди з Польщею на постачання танків К2 на приблизно 7 мільярдів доларів.

Нещодавно Південна Корея викликала російського посла в Сеулі, щоб висловити “найрішучіший протест” у зв’язку з інформацією про відправлення північнокорейських військ до РФ.

Також стало відомо, що країна вживатиме контрзаходів відповідно до рівня військового співробітництва між Росією та Північною Кореєю,

Раніше у Південній Кореї заявили, що участь військ КНДР у війні Росії проти України є “серйозною загрозою безпеці” та пообіцяли зреагувати.

Зауважимо, за даними Національної розвідувальної служби Південної Кореї (NIS), КНДР вирішила відправити на допомогу РФ у війні проти України 12 000 своїх військових.

Тоді як згідно з даними очільника ГУР МОУ Кирила Буданова, росіяни вже займаються підготовкою близько 11 000 північнокорейських військових.

Підготовка триває на сході РФ і, за оцінками розвідки, вони будуть готові до участі у війні вже з 1 листопада.

На початку тижня у міноборони Південної Кореї заявили, що повідомлення про те, що північнокорейські військові відправились на допомогу Росії, “цілком ймовірні” і, скоріш за все, КНДР відправить до РФ ще більше солдатів.

Україна стверджує, що солдатів з КНДР відправили, аби вони допомагали росіянам запускати свої балістичні ракети. У ЗМІ повідомили, що кілька північнокорейців загинули унаслідок ракетного удару по ТОТ Донеччини.

Цю інформацію підтвердив голова Центру протидії дезінформації України Андрій Коваленко, який у своєму телеграм-каналі написав, що військові інженери з КНДР контролюють процес запуску озброєння і деякі з них вже загинули.

Українське джерело у розвідці повідомило, що невідомо, на яку ділянку фронту можуть направити північнокорейців. Одне з припущень – що їх розташують уздовж кордону замість російських військових, які зараз там перебувають, щоб перекинути їх на фронт в Україні.

  • За даними ЗМІ, половину снарядів, які РФ застосовує у війні проти України, вона отримує з Північної Кореї. Мовиться про близько 3 000 000 снарядів на рік.
  • Міністр закордонних справ Франції Жан-Ноель Барро під час конференції у Києві заявив, що залучення військ Північної Кореї для вторгнення Росії в Україну було б серйозною ескалацією війни.
  • Американський канал CNN оприлюднив кадри того, що КНДР відправила 1500 солдатів до Росії на військовий вишкіл, що підтверджує дані розвідки Південної Кореї (NIS).

Німецький політик Родеріх Кізеветтер закликав Захід зреагувати на участь північнокорейських військових у війні проти України шляхом військової відповіді. Він наголосив, що потрібно надати Україні крилаті ракети Taurus і JASSM, посилити ППО на заході країни та розглянути можливість відправки військових для навчання.

У РФ влада готується суттєво підвищити акцизи на нафтопродукти, аби наповнити федеральний бюджет, який наступного року має побити рекорд військових витрат

У Генеральному штабі ЗСУ поінформували про ситуацію на фронті станом на 22:00 24 жовтня. Загалом від початку цієї доби відбулося 157 бойових зіткнень.

24 жовтня російські війська завдали удару по Олексієво-Дружківці в Краматорському районі на Донеччині. Внаслідок ворожої атаки зокрема по відділенню логістичної компанії “Нова пошта” загинули двоє осіб. 

У Лас-Вегасі помер американський сценарист, режисер і продюсер Аарон Кауфман, який разом із Шоном Пенном знімав фільм про перші дні повномасштабного вторгнення РФ в Україну “Суперсила”.