Уночі Ізраїль масовано атакував Іран: що відомо

Джерело: CNN

Протягом ночі 26 жовтня Ізраїль масовано атакував Іран. Ціллю стали військові об’єкти.

Обстріл Ірану завершився вранці. У ЦАХАЛі заявили, що нічна атака – відповідь на обстріли Ізраїля, які Іран скоїв у квітні та жовтні цього року.

За даними ізраїльських військових, вони завдали ударів по об’єктах, де виготовляють ракети, якими Іран атакував Ізраїль. Також ціллю стали іранські системи ППО, аби ізраїльські літаки могли безперешкодна атакувати військові об’єкти Ірану.

“Армія оборони Ізраїля завдала точних та цілеспрямованих ударів по військових цілях у низці районів Ірану. Наші літаки благополучно повернулись додому”, – повідомили у ЦАХАЛі.

В Ірані заявили, що під атакою опинились військові об’єкти у трьох провінціях – Тегерані, Іламі та Хезестані. При цьому Іран запевняє, що його ППО спрацювала успішно і завдані атакою збитки – мінімальні.

Ізраїльські посадовці заявили, що рішення про атаку уночі 26 жовтня ухвалили після кількох тижнів обговорень.

ЗМІ повідомляли, що США просили Ізраїль не атакувати енергетичну інфраструктуру Ірану, аби не викликати ще масштабніший конфлікт. Ймовірно, Ізраїль виконав прохання США.

“Це повинно покласти край прямому обміну вогнем між Ізраїлем та Іраном” – заявили в адміністрації США після нічної атаки.

  • Прем’єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу повідомив адміністрації президента США Джо Байдена про намір завдати удару по військових, а не ядерних чи нафтових об’єктах в Ірані, щоб уникнути ескалації конфлікту.
  • Іран терміново активізував дипломатичні зусилля, аби запобігти масштабній атаці Ізраїля, яку той готує у відповідь на масований ракетний обстріл на початку жовтня.

Кабінет Міністрів України погодив часткове відновлення бронювання військовозобов’язаних. Працівники підприємств, які отримали статус заброньованих до 31 травня, можуть продовжити бронювання на той же термін.

З вечора 25 жовтня російські окупаційні війська розпочали атакувати Україну ракетами і безпілотниками, випустивши загалом близько 100 повітряних засобів.

Представники компанії МХП, до якої належить Наша Ряба, стверджують, що використали не ідею Vandog, а ідею власної креативної команди, яку вони отримали раніше.

В американській розвідці повідомили, що Росія причетна до створення фейкового відео, на якому рвуть бюлетені у Пенсильванії.

Москва надала розвідувальну інформацію Тегерану за кілька годин до початку ізраїльської атаки на Іран, повідомляє телеканал телеканалу Sky News Arabia з посиланням на власні джерела.