На Філіппінах понад 80 людей загинуло через тропічний шторм «Трамі»

Джерело: Associated Press

Внаслідок масштабних повеней і зсувів, викликаних тропічним штормом “Трамі” на Філіппінах, щонайменше 81 людина загинула, а 34 зникли безвісти. Очікується, що цифри можуть зрости, оскільки надходять нові повідомлення з ізольованих раніше територій.

Президент Фердинанд Маркос заявив, що надзвичайно велика кількість опадів перевантажила системи контролю над повенями.

“Води було занадто багато. Ми ще не закінчили наші рятувальні роботи. Наша проблема полягає в тому, що є ще багато районів, які залишаються затопленими і до яких не можуть дістатися навіть великі вантажівки”, – сказав Маркос журналістам.

Понад 4,2 мільйона людей опинилися під загрозою урагану на Філіппінах, з них майже півмільйона втекли до більш ніж 6400 притулків.

Джерело: Philippine Coast Guard via AFP

Президент висловив занепокоєння повідомленнями урядових синоптиків про те, що шторм може розвернутися наступного тижня, оскільки його відтіснять вітри високого тиску в Південнокитайському морі.

Прогнозувалося, що шторм обрушиться на В’єтнам на вихідних, якщо він не змінить свій курс.

Уряд закрив школи і державні установи на півночі острова Лусон, а поромне сполучення було призупинено, що залишило тисячі людей у складних умовах.

Джерело: Charism Sayat/AFP

У суботу в деяких регіонах погода покращилася, що дозволило рятувальникам і комунальникам розпочати роботи.

Філіппіни щорічно зазнають близько 20 штормів і тайфунів. У 2013 році тайфун “Хайян”, один з найсильніших зареєстрованих тропічних циклонів, забрав життя понад 7300 людей.

  • Влада Індії евакуює близько 1,5 мільйона людей у східних штатах Одіша та Західна Бенгалія через наближення циклону “Дана”.
  • Цього місяця на США обрушився ураган “Мілтон”. Він породив майже три десятки торнадо.
  • Міжнародна група кліматологів, які вивчають роль кліматичних змін у виникненні екстремальних погодних умов, дійшла висновку, що руйнівні наслідки урагану “Мілтон”, який забрав життя 16 осіб у США, були посилені антропогенною зміною клімату.

В ліцеї “Престиж” міста Києва вшанували пам’ять своєї учениці Марії Троянівської, яка загинула внаслідок російської атаки по столиці.

В суботу, 26 жовтня, у вечірньому зверненні Президент України Володимир Зеленський заявив, що Росія далі налаштована на агресію й залучає до війни Північну Корею.

За даними американського космічного агентства, астронавт NASA, який повернувся з Міжнародної космічної станції, був госпіталізований через невстановлене захворювання.

В Дніпрі завершено пошуково-рятувальну операцію після ракетного удару по місту 25 жовтня.

Ісландія офіційно переходить на чотириденний робочий тиждень. Згідно з дослідженням, опублікованим у п’ятницю, економіка країни перевершує більшість європейських аналогів після скороченого робочого тижня.