На 116-му році померла найстаріша людина у США

Джерело: LongeviQuest

Померла найстаріша людина у США – жителька штату Техас Елізабет Френсіс, якій було 115 років і 89 днів.

Згідно з міжнародною базою даних про довгожителів, Елізабет вважали третьою найстарішою людиною у світі.

Жінка пішла з життя 22 жовтня 2024 року в оточенні своєї родини.

“Вона була 54-ю найстарішою людиною, яка будь-коли жила, і 21-ю найстарішою американкою в історії. У квітні 2023 року пані Френсіс дала таку життєву пораду: “Якщо Господь дав вам цей дар, використовуйте його. Говоріть те, що думаєте, не тримайте язика за зубами”. Висловлюємо найглибші співчуття родині незабутньої пані Елізабет Френсіс. Нехай вона спочиває з миром”, – йдеться у заяві порталу.

Елізабет Френсіс народилася 25 липня 1909 року в Луїзіані у сім’ї з пʼятьма братами й сестрами. Після смерті їхньої матері дітей відправили жити в різні місця, і Френсіс опинилася в Х’юстоні, де її виховувала тітка.

Сама Френсіс стала мамою у 1928 році. У Хʼюстоні вона мала власну кавʼярню, якою керувала майже два десятиліття.

Жінка вийшла на пенсію в 1975 році, але продовжувала вести активний спосіб життя. Лише у 108 років їй знадобилося колісне крісло.

За словами онуки, Елізабет дожила до 115 років завдяки вірі в Бога та здоровому способу життя. Елізабет ніколи не палила і не вживала алкоголю, а також сама вирощувала овочі й уникала вживання фастфуду.

“Вона любила Господа. Її віра була надзвичайно сильною. Вона завжди була веселою, питала: “Як справи? У тебе все гаразд?” І вона завжди казала: “Поводься з людьми так, як хочеш, щоб поводилися з тобою”. Це було її гасло”, – розповіла 69-річна онука Елізабет, Етель Гаррісон.

До 112 років Елізабет мала трьох онуків, чотирьох правнуків і двох праправнуків. Старша сестра Френсіс також була довгожителькою і померла у віці 106 років, коли молодшій було 102.

Зауважимо, що найстарішою людиною у США тепер вважатимуть Наомі Вайтхед, яка живе у Грінвілі та має вік 114 років і 29 днів.

Комітет Верховної Ради з питань бюджету відхилив пропозицію щодо зарахування військового збору до спеціального фонду, кошти якого мали скеровувати виключно на сектор безпеки та оборони. У 2025 році ці надходження спрямовуватимуться до загального бюджету, що зокрема передбачає фінансування підвищення зарплати прокурорам, пояснила членкиня комітету ВР з питань фінансів, податкової та митної політики, нардепка Ніна Южаніна.

28 жовтня глава Швейцарії Віола Амгерд заявила про необхідність перегляду заборони на реекспорт швейцарської зброї для передачі Україні. 

Росія виплатила Північній Кореї близько 5,5 мільярда доларів за постачання озброєння, що може значно збільшити доходи КНДР. Фонд, який дослідив звіти, зазначає, що навіть за мінімальними оцінками вартість військових постачань із КНДР до Росії сягає понад 1,7 мільярда доларів.

За процесуального керівництва Черкаської обласної прокуратури повідомили про підозру члену військово-лікарської комісії в одному з районних ТЦК та СП за фактом вимагання та одержання неправомірної вигоди. За хабар лікар мав сприяти у встановленні діагнозу для відстрочки від служби. 

Комітет Верховної Ради з питань бюджету відхилив поправки до проєкту “Про державний бюджет України на 2025 рік”, якими пропонували скасувати збільшення видатків на виплату заробітних плат працівникам прокуратури на 3 мільярди гривень, повідомив перший заступник керівника Комітету ВР з питань податкової та митної політики, нардеп Ярослав Железняк.