Бюджетний комітет Ради підтримав збільшення зарплати прокурорам

Джерело: Ярослав Железняк/Телеграм

Комітет Верховної Ради з питань бюджету відхилив поправки до проєкту “Про державний бюджет України на 2025 рік”, якими пропонували скасувати збільшення видатків на виплату заробітних плат працівникам прокуратури на 3 мільярди гривень, повідомив перший заступник керівника Комітету ВР з питань податкової та митної політики, нардеп Ярослав Железняк.

Железняк уточнив, що бюджетний комітет врешті-решт відхилив поправку, яка прибирала збільшення прокурорам зарплат на майже 3 млрд грн за наполяганням депутатів з профільного комітету та першого заступника Генпрокурора Олексія Хоменка, а також голови Ради прокурорів.

Це підвищення на 37%. Тобто правки (155, 999 та 1000 від Цабаля та Южаніної) про те, щоб не підвищувати зарплати прокурорам на 3 млрд, враховані і рекомендовані робочою групою, не будуть прийняті, – наголосив нардеп.

Він додав, що фактично комітет погодив збільшити в бюджеті зарплати прокурорам у 2025 році.

За відповідне рішення проголосували 14 членів Комітету, утрималися четверо, та проти такої “допомоги” прокурорам висловився лише один нардеп. Голова комітету Підласа не голосувала.

Дуже “своєчасне” рішення. Саме зараз треба підвищувати зарплати прокурорам, – іронічно резюмував Железняк.

Своєю чергою, членкиня комітету ВР з питань фінансів, податкової та митної політики, нардепка Ніна Южаніна уточнила, що на зарплати прокурорів у 2025 році витратять загалом 13,3 мільярда бюджетних коштів.

Їх збільшать на 25% порівняно з поточним роком (додатково на 2,7 мільярда). А пропозиції щодо скорочення таких видатків не були підтримані на засіданні бюджетного комітету, який зараз розглядає проєкт бюджету на 2025 рік, – наголосила вона.

Южаніна додала, що лобістами прокурорів у парламенті виявилися члени комітету з питань правоохоронної діяльності.

Варто зауважити, нещодавно Генпрокурор Костін повідомив про перші результати перевірки стосовно набуття прокурорами статусу особи з інвалідністю. Службове розслідування показало, що 61 прокурор Хмельниччини має інвалідність, тоді як 80% з них отримали її до початку повномасштабного вторгнення.

Нагадаємо, редактор Цензор.НЕТ Юрій Бутусов заявив, що п’ятдесят прокурорів Хмельниччини на чолі з обласним прокурором Олійником оформили інвалідність, “дахуючи” корупційну схему “слуги народу” Крупи у МСЕК та Пенсійному фонді.

За його словами, обставини справи свідчать, що правоохоронні органи Хмельницької області знали про масштабну систему, яку створила “слуга народу” Тетяна Крупа, оскільки були співучасниками корупційних схем.

За підрахунками Бутусова,  за деклараціями загальна сума пенсій, які отримали тільки встановлені 50 прокурорів-інвалідів від платників податків, становить як мінімум 54,1 мільйона гривень.

  • Працівники Державного бюро розслідувань викрили  керівницю Хмельницького обласного центру медико-соціальної експертизи та її сина у незаконному збагаченні. Під час обшуків у них виявили майже 6 мільйонів доларів готівкою.
  • У Полтаві правоохоронці викрили керівника благодійної організації, якого підозрюють у продажі гуманітарних автомобілів, призначених для потреб ЗСУ. За інформацією пресслужби прокуратури, підозрюваний причетний до продажу 50 автомобілів на загальну суму 7 мільйонів гривень.
  • Служба безпеки України затримала на хабарі директора з контрольно-ревізійної роботи АТ “Енергоатому”.
  • Декілька обласних прокурорів та посадовців Пенсійного фонду України отримують значні суми пенсійних виплат, пов’язаних з інвалідністю. Згідно з розслідуванням журналістів проєкту “Є питання”, керівники обласних прокуратур і деякі працівники Пенсійного фонду отримують виплати, що значно перевищують середній рівень.

У Міноборони кодифікували та допустили до використання у підрозділах Сил оборони напівавтоматичний дробовик Safari HG-105M. Застосування технології булпап дозволяє змістити центр ваги до центру зброї, що зменшує навантаження на стрільця під час тривалого використання.

Республіка Хорватія постачить Україні частину своїх танків і бойових машин східного виробництва. Тоді як на суму, переданого озброєння для України, зменшиться загальна ціна нового Leopard 2A8 для Хорватії.

Японія у межах домовленостей з іншими країнами G7 погодила надання Україні кредит на 471,9 млрд ієн ($3 млрд), котрий погашатиметься користуючись з доходів від заморожених активів Росії.

Ввечері 28 жовтня російські війська вкотре обстріляли Харків. Очільник міста Ігор Терехов повідомив про удари КАБами пожежу та задимлення на місці ворожого прильоту.

Сполучені Штати не встановлюватимуть нових обмежень на використання американської зброї Україною, якщо Північна Корея вступить у війну, заявив Пентагон.