Авіакомпаніям РФ забракло грошей на викуп іноземних літаків

Джерело: росЗМІ

Російським авіакомпаніям не вдається досягти виділення обіцяних коштів із “фонда национального благосостояния” (ФНБ) на викуп іноземних літаків. Загалом перевізникам обіцяли на ці потреби 300 млрд рублів у кредит, проте російське транспортне міністерство не підготувало критеріїв отримання пільгового фінансування.

Зауважується, що, як мінімум, п’ять великих авіакомпаній, окрім “Аэрофлота”, домовилися з іноземними лізингодавцями про викуп літаків. Угоди необхідно закрити найближчими місяцями, оскільки у більшості перевізників терміни отриманих від регуляторів ЄС дозволів закінчуються до 30 вересня. Продовження термінів – малоймовірне, пояснило одне з джерел у міжнародній лізинговій компанії.

Російським авіакомпаніям заборонили використовувати іноземні літаки, віддані в лізинг за старими контрактами, борти вимагали повернути. Росія відмовилася це зробити, тоді літаки почали заарештовувати за кордоном, зокрема й у “дружніх країнах”. Після цього російське транспортне відомство запропонувало авіакомпаніям викупити літаки іноземних лізингодавців коштом ФНБ. Уряд РФ виділив для цього 300 млрд рублів.

Третину виділених коштів, приблизно 90-100 млрд рублів, вже витратили на покупку “Аэрофлотом” 10 Boeing 777-300ER. Джерела вважають, що суму спочатку виділяли лише під потреби національного перевізника. При цьому в березні помічник президента Ігор Левітін говорив, що кошти виділені на галузь загалом. Тоді як відомство й досі не надало на обговорення ні порядок розрахунків, ні критерії відбору претендентів на кошти ФНБ.

“Уральские авиалинии” отримали дозвіл регуляторів США та ЄС на купівлю 19 Airbus, повідомили в компанії. “Руслайн” планує закрити угоду на вісім регіональних CRJ. Компанія вже придбала кілька іноземних літаків власним коштом, кажуть джерела газети на ринку.

Авіакомпаніям також запропонували самостійно викупити літаки за допомогою кредиту.

23 жовтня Європейський банк реконструкції та розвитку підписав угоду з Харковом на 25 мільйонів євро кредитних ресурсів та 10 мільйонів євро безповоротного гранту.

Міністерство охорони здоровʼя України створило механізми для проведення щеплення проти грипу в аптеках. Ініціатива спрямована на покращення доступу українців до цієї медичної послуги та дозволяє оперативно реагувати на епідемічні загрози.

Станом на 23 жовтня, внаслідок повномасштабної збройної агресії РФ, в Україні постраждало більше ніж 2230 дітей.

В Офісі Генерального прокурора розслідують можливі зловживання під час отримання прокурорами груп інвалідності. Згідно з попередніми результатами, загалом показник кількості осіб з інвалідністю в органах прокуратури не перевищує 10% по регіонам.

Генсек ООН Антоніу Гутерреш прилетів до Казані на саміт БРІКС і спробував коровай. Його візит до Росії різко розкритикував заступник головного редактора Bild Пауль Ронцхаймер.