У Запорізькій області росіяни погрожують депортацією вчителям, які відмовилися від співпраці з окупаційною владою – ЦНС

Джерело: Центр національного спротиву.

На тимчасово захоплених територіях Запорізької області представники окупаційної адміністрації чинять психологічний тиск на освітян, які відмовились працювати на окупаційну владу.

Зокрема, на тимчасово окупованих територіях Запорізької області зафіксовано випадки обшуків, які проводились у домівках вчителів, що не пішли на роботу в захоплену росіянами школу.

За даними ЦНС, російські окупанти шукали докази співпраці з Силами оборони України та погрожували освітянам депортацією, якщо вони не підуть на співпрацю з окупаційною адміністрацією.

У ЦНС додали, що окупанти не можуть знайти достатньо вчителів для роботи у підконтрольних їм школах, оскільки місцеві мешканці відмовляються йти на співпрацю. Тому їм доводиться привозити вчителів з території РФ.

Війська РФ прорвалися на південь від Селидового до села Вишневе. Якщо вони його захоплять, можуть частково оточити Селидове. Аналітики наголосили, що захоплення Селидового наблизило б російські війська до головної мети — Покровська.

Український захисник, ветеран російсько-української війни Олександр Будько на псевдо “Терен”, котрий зазнав складного поранення на фронті, у результаті якого йому ампутували обидві нижні кінцівки до колін, у своєму зверненні розкритикував надмірну бюрократію при отриманні необхідних протезних комплектуючих. Попри обіцянки влади, система залишається складною та знеособленою, вимагаючи від ветеранів додаткових зусиль для отримання допомоги.

Начальник Служби відновлення і розвитку інфраструктури у Київській області Руслан Ничік повідомив, що у регіоні відбудували ще один зруйнований російськими військами міст.

Глава Офісу президента Андрій Єрмак на запитання щодо ситуації із корупцією в Україні заявив, що, мовляв, це так Росія намагається заплямувати імідж української влади.

Українці змушені змінювати харчові звички та економити на продуктах внаслідок війни. Згідно з дослідженням, майже половина українців (49%) повідомляє про зміни у своїх харчових звичках з початку повномасштабного вторгнення.