В Японії планують зняти заборону на експорт озброєння – Kyodo

Джерело: Kyodo

Японія розглядає можливість зняття заборони на експорт озброєння, виробленого спільно з іншими країнами, прокладаючи шлях до постачань винищувачів, які розробляються спільно з Великою Британією та Італією, іншим країнам.

Як повідомили джерела, аби реалізувати такі продажі озброєння, робоча група правлячої Ліберально-демократичної партії та її молодшого партнера по коаліції “Комейто” планує відновити дискусії стосовно послаблення суворих правил країни щодо експорту військового обладнання вже у другій половині серпня, а не восени, як було заплановано спочатку.

Раніше прем’єр-міністр Фуміо Кісіда повідомив законодавцям робочої групи, що його уряд незабаром оприлюднить своє бачення відносно передачі оборонного обладнання та технологій, і закликав членів групи відновити переговори з цього питання.

За словами джерел, Японія прагне пом’якшити суворі “три принципи” стосовно оборонного обладнання та передачі технологій, перш ніж підпише угоду, можливо, до кінця цього року, про тристоронню розробку винищувачів до 2035 року.

Угода передбачатиме створення координаційного органу між Токіо, Лондоном і Римом, якому буде доручено керувати проєктом, а також очікується обговорення експорту розроблених реактивних літаків.

Японський уряд прагне зміцнити оборонну промисловість і розширити підтримку України в її боротьбі з вторгненням Росії. Тому схиляється до скасування заборони на експорт зброї, оскільки Велика Британія та Італія напевно споряджатимуть винищувачі нового покоління третім країнам незалежно від політики Японії, додали джерела.

На тлі жорстких регулювань Японія постачає Україні бронежилети та шоломи, тоді як західні країни — ракети, танки та винищувачі.

Після низки вибухів електронних пристроїв у Лівані армія оборони Ізраїлю (ЦАХАЛ) почала перекидання 98-ї дивізії із сектора Гази на північний кордон.

Папа Римський Франциск без пояснення відмовився від запрошення відвідати церемонію повторного відкриття  Собору Паризької Богоматері у Парижі, заплановану на 7-8 грудня. Понтифік заявив, що не збирається брати участь у заході відкриття собору після реконструкції.

У ніч на 19 вересня російські війська вчергове обстріляли Харків. Ворог поцілив у відкриту територію одного з районів, наразі відсутня інформація щодо постраждалих.

Франція модифікує частину винищувачів Mirage 2000-5F, призначених для України, для ураження наземних цілей.

Центр протидії дезінформації продовжує моніторити інфопростір країн Глобального Півдня та виявляти вигідні РФ наративи.