Румунія приєдналася до гарантій безпеки G7 для України

Джерело: пресслужба МЗС Румунії

Під час телефонної розмови з Державним секретарем США Ентоні Блінкеном міністерка закордонних справ Румунії Лумініца Одобеску повідомила, що країна приєдналася до Декларації країн “Великої сімки” щодо гарантій безпеки для України, про які оголосили у межах липневого саміту НАТО у Вільнюсі.

Як повідомляється, очільники румунської та американської дипломатії засудили нещодавні російські удари по цивільним громадянам, а також по річковій і морській інфраструктурі.

Вони домовилися про “тісну координацію з із союзниками-однодумцями” задля продовження підтримки України в довгостроковій перспективі, зокрема у питаннях експорту зерна.

Також Одобеску презентувала своєму колезі заходи, передбачені в короткостроковій і середньостроковій перспективі для підтримки транзитних потужностей для сільськогосподарської продукції з України.

ДОВІДКОВО. 12 липня на саміті НАТО у Вільнюсі країни G7 погодили спільну декларацію стосовно “гарантій безпеки” для України. У документі наголошується, що лідери підтверджують непохитну відданість стратегічній меті створення вільної, незалежної, демократичної та суверенної України в межах її міжнародно визнаних кордонів, здатної захистити себе та стримати майбутню агресію.

6 липня президент Володимир Зеленський поінформував, що лише за цей тиждень російські війська скинули на територію України понад 600 керованих авіаційних бомб. 

Напередодні другого туру парламентських виборів у Франції 7 липня рейтинг ультраправої партії “Національне об’єднання” на чолі з Марі Ле Пен знижується.

У Генеральному штабі ЗСУ повідомили про оперативну ситуацію на фронті станом на 22:00 6 липня. За добу відбулося 123 бойових зіткнення. Станом на сьогодні найгарячішою залишалася ситуація на Покровському напрямку, також війська РФ активізувалися на Лиманському і Курахівському напрямках.

Станом на 6 липня Сили оборони Півдня надалі завдають вогневого ураження по місцях дислокації ворога, вогневих позиціях і тилах, ліквідовуючи особовий склад армії РФ та знищуючи техніку противника.

Активізація бойових зіткнень у кінці червня пов’язана з початком боїв за Торецьк та Нью-Йорк.