Банк, заснований країнами БРІКС, не інвестуватиме в проєкти РФ через санкції

Джерело: Reuters

Новий банк розвитку NDB, заснований країнами БРІКС, не розглядає нові проєкти в Росії, оскільки працює відповідно до західних обмежень, введених на фінансових ринках і ринках капіталу, заявила його керівниця Ділма Русефф.

Вона уточнила, що будь-які припущення стосовно обговорення нових операцій банку в Росії були “безпідставними”.

Русефф, котра перебувала на посаді президентки Бразилії у 2011–2016 роках, зазначила, що проведе двосторонню зустріч з російським лідером Володимиром Путіним дня на тлі російсько-африканського саміту в Санкт-Петербурзі, водночас наголосила, що її метою буде обговорення “ролі NDB на майбутньому саміті БРІКС”.

Країни БРІКС, а саме Бразилія, Росія, Індія, Китай і Південна Африка, мають зібратися на саміті в африканській країні наступного місяця. Путін не відвідуватиме захід.

Русефф додала, що вона також зустрінеться з президентом Південної Африки Сирілом Рамафосою в РФ, де очікує обговорити розширення банку.

Група країн БРІКС заснувала банк зі штаб-квартирою в Шанхаї у 2015 році. На початку 2023 року президент Бразилії Луїс Інасіо Лула да Сілва призначив Русефф очолити його.

Довідка. Новий банк розвитку (NDB), раніше відомий як Новий банк розвитку БРІКС, — міжнародна фінансова організація, банк розвитку, який створений країнами-членами БРІКС (Бразилія, РФ, Індія, Китай та ПАР).

Мета діяльності — фінансування інфраструктурних проектів і проектів сталого розвитку в країнах БРІКС.

  • The Times повідомило, що влада Південної Африки попросила російського президента Володимира Путіна не приїжджати на саміт БРІКС, а долучитися до зустрічі в онлайн-форматі.
  • Рамафоса розповів, що лідери держав-учасниць саміту БРІКС обговорять повномасштабне вторгнення Росії в Україну.
  • Глава МЗС ФРН Анналена Бербок прокоментувала скасування візиту Путіна на саміт БРІКС, зауваживши, що “міжнародне кримінальне право працює”.

На полігоні під Ульмом українські військові проходять курси першої допомоги на полі бою. Для навчання закупили п’ять силіконових інтерактивних манекенів Simman 3G plus. Ціна однієї штуки – 100 000 євро, маса – 80 кг. 

Фотографи Влад та Костянтин Ліберови оприлюднили світлини українських військових, котрі лиш нещодавно повернулися з російського полону. Виснажені, у російському полоні армійці втрачають по 20, 30, а дехто навіть 40 кг. Українська сторона дотримується Женевської конвенції і закликає світову спільноту примусити РФ до виконання міжнародних обов’язків.

Минулого тижня Росія оголосила, що розпочала операцію зі звільнення Курської області. Вона може зайняти не один місяць, оскільки кинутих у контрнаступ військ не вистачить, хоча їх уже приблизно вчетверо більше, ніж українці, вважають експерти.

Президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв закликав канцлера Німеччини Олафа Шольца, котрий нині перебуває з візитом у країні, відмовитися від ідеї про те, що Росія може зазнати поразки на полі бою, і підтримати мирний план Китаю щодо України.

У НЕК “Укренерго” поінформували, що 17 вересня заходи обмеження споживання не прогнозуються. У компанії закликали споживати електроенергію ощадливо протягом всієї доби.