У віці 56 років померла ірландська співачка Шинейд О‘Коннор

Джерело: Irish Times

Сьогодні, 26 липня, ірландська співачка, композиторка, музикантка, авторка-виконавиця і феміністка, одна з найвідоміших вокалісток 90-х Шинейд О’Коннор померла у віці 56 років.

Як повідомляється, Шинейд тривалий час намагалася подолати розлади психічного здоров’я, які загострилися після самогубства її 17-річного сина Шейна. Минулого року хлопець втік з психіатричної лікарні, де знаходився під наглядом через бажання померти.

У 2018 році Шинейд О’Коннор змінила своє ім’я на Шухада Садакат та прийняла іслам. Проживала на дві країни – Ірландію та Велику Британію.

Відома дублінська вокалістка випустила 10 студійних альбомів, а її композицію “Nothing Compares 2 U” було названо світовим синглом номер один у 1990 році за версією Billboard Music Awards.

ДОВІДКОВО. Шинейд О’Коннор Народилася в Дубліні 8 грудня 1966. Мала важке дитинство: батьки розлучилися, коли їй було 8; її виключили з католицької школи; незабаром заарештували за крадіжку в магазині та направили до виправної школи.

Першим шансом публічно виступити як співачка стало весілля родичів, на якому Шинейд виконала пісню Барбри Стрейзанд “Evergreen”.

В 1985 році (у 18 років) втратила матір в автокатастрофі. Після втрати О’Коннор зізнавалася, що їхні стосунки завжди були непростими.

Була в стосунках з бек-вокалістом Г’ю Гаррісом. У 1990 році розлучилася з першим чоловіком барабанником Джоном Рейнольдсом.

На початку травня 2016 року звинуватила коміка Арсеніо Голла в багаторічному постачанні наркотиків музикантові Прінсу, який помер в кінці квітня. Голл подав на співачку до суду.

Поліція Чикаго почала розшук Шинейд О’Коннор через її зникнення 15 травня 2016 року. Її знайшли в околицях Чикаго 16 травня 2016 року.

Кар’єра

З 1985 Шинейд року почала співати в дублінських кафе. У тому ж році уклала контракт з лейблом “Ensign Records” і переїхала до Лондона. У 1986-му дебютувала в саундтреку до фільму “The Captive”. Незважаючи на вдалий пісенний дебют, лейбл відмовився випустити її перший альбом, вважаючи треки “занадто кельтськими”.

Тоді О’Коннор вирішила самостійно продюсувати свої композиції, переписала весь альбом і назвала його “The Lion and the Cobra” (1987) — з 91-го псалму Біблії. Диск ірландської дебютантки в 1988 році став № 36 американського рейтингу Billboard 200. Сингли “Mandinka” і “Troy” стали фаворитами британського альтернативного радіо, а перший трек альбому піднявся до № 14 танцювального чарту Америки.

У 1990 О’Коннор записала другий альбом “I Do Not Want What I Haven’t Got”, за який згодом отримала “Греммі” в номінації “найкращий альтернативний альбом”.

Третій альбом “I’m Not Your Girl” (1992) отримав стримані відгуки та піднявся до № 27 чарту Billboard 200. Ця збірка включала композиції “I Want to Be Loved by You” Мерилін Монро, “Gloomy Sunday” Біллі Голідей і “Don’t Cry for Me Argentina” з мюзиклу “Evita”.

У 1994 році О’Коннор випустила четвертий студійним лонг-альбом “Universal Mother”.

У 2000 О’Коннор підписала новий контракт із “Atlantic Records” і після шестирічної паузи випустила альбом нового матеріалу “Faith and Courage”.

У 2002 році вийшов новий лонг-плей “Sean-Nos Nua”.

Влітку 2003 року О’Коннор оголосила, що покидає музичний бізнес.

Станом на 22:00 в суботу, 7 вересня, за поточну добу по всій лінії фронту відбулося 168 бойових зіткнень. 

В новому iPhone 16 від Apple використовуватимуть технологію нового покоління чіпів Arm, що стане останнім кроком у прагненні технологічного гіганта запровадити функції генеративного штучного інтелекту у своїх смартфонах.  

Колишній лідер збірної України з футболу Євген Коноплянка завершив кар’єру.

Глави зовнішніх розвідок Великої Британії та США попередили, що міжнародний світовий порядок “під загрозою, якої ми не бачили з часів холодної війни”.

В суботу, 7 вересня, тисячі людей вийшли на вулиці Франції, щоб протестувати проти призначення президентом країни Емманюелем Макроном правоцентриста Мішеля Барньє прем’єр-міністром Франції.