Ліквідація наслідків підриву Каховської ГЕС: наприкінці серпня запустять першу ланку водогону

Джерело: Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України.

Через підрив росіянами дамби Каховської ГЕС близько мільйона українців мають перебої з водопостачанням. Однак вже наприкінці серпня запустять першу ланку водогону, аби забезпечити українців безперебійним водопостачанням.

За словами очільника Мінінфраструктури Олександра Кубракова, через перебої з водопостачанням у деяких населених пунктах технічну воду підвозять цистернами, натомість питну доводиться купувати у пляшках.

Міністр розповів, що зараз будується промисловий водогін із трьох ланок загальною протяжністю 150 км. Перша ланка забезпечить водою жителів Кривого Рогу та сусідніх громад.

“Виробництво такого рівня обладнання триває 7-12 місяців, ми не маємо стільки часу. Переконуємо світових виробників віддати нам обладнання позачергово. А головний виклик – це дуже стислі строки реалізації. Завдання – запустити першу ланку вже наприкінці серпня”, – зазначив Олександр Кубраков.

А також додав, що промисловий водогін – це складний проєкт одразу за декількома параметрами. У першу чергу, інженерне рішення, адже фактично водогін будується “з нуля”.

 “Будівництво водогону вимагає великої кількості ресурсів та обладнання. Ми вже законтрактували всіх українських виробників пластикових труб великого діаметра, а також забронювали під проєкт усі доступні на сьогодні насосні станції великої потужності”, – резюмував очільник Мінінфраструктури.

У ДСНС повідомили, що 16 жовтня понад 40 рятувальників поповнили банк крові, котра наразі так потрібна нашим військовим.

17 жовтня президент Володимир Зеленський підписав закон “Про внесення змін до Митного кодексу щодо запровадження атестації посадових осіб митних органів” щодо “перезавантаження” митниці.

Громадянин Ірландії Роберт Діґан на псевдо Ірландець, загинув на полі бою 17 вересня, залишивши за собою спадщину хоробрості та вірності. Його побратими вшанували шлях від ірландського рейнджера до українського захисника.

У Генеральному штабі ЗСУ поінформували про ситуацію на фронті станом на 22:00 17 жовтня. З початку доби загальна кількість бойових зіткнень вздовж всієї лінії фронту зросла до 191.

Виробничі потужності української дронової індустрії збільшилися у десять разів у 2024 році проти 2023 року. Про це повідомляє відомство з посиланням на дослідження дронової індустрії від Київської школи економіки та Brave1.