У Фінляндії присплять близько 50 тисяч тварин через спалах пташиного грипу

Джерело: Yle.

У Фінляндії на хутрових фермах присплять 50 тисяч тварин у межах боротьби із пташиним грипом. Здебільшого це стосується норок.

Відповідне рішення ухвалило Управління продовольства Фінляндії (Ruokavirasto). Зазначається, що це рішення враховує позицію Національного інституту здоров’я та добробуту (THL).

За даними Агентства продовольства Фінляндії, норки мають рецептори у дихальних шляхах, які ефективно зв’язують віруси як людського, так і пташиного грипу, що робить їх схильними до інфікування обома типами грипу.

Тому норка може ефективніше, ніж інші ссавці, виступати в ролі проміжного господаря для пташиного грипу, таким чином вірус грипу може трансформуватися у форму, здатну інфікувати людину.

Щоб запобігти таким варіантам вірусу, Управління продовольства вважає, що необхідно приспати всіх норок із заражених хутрових ферм. Кількість тварин, яких планується приспати – близько 50 тисяч.

Більшість заражених хутрових ферм розташовані у Південній та Центральній Пох’янмаа.

Центр протидії дезінформації продовжує моніторити інфопростір країн Глобального Півдня та виявляти вигідні РФ наративи.

У Генеральному штабі ЗСУ поінформували про ситуацію на фронті станом на 22:00 18 вересня. Загалом від початку цієї доби відбулося 153 бойові зіткнення. Більш як 50% від загальної кількості боїв відбулися на Покровському та Курахівському напрямках.

Норвегія стала першою країною у світі, де кількість електрокарів перевищила кількість бензинових автомобілів. Прогнозується, що до 2026 року електричних авто у країні також стане більше, ніж дизельних.

Посли країн “Великої сімки” підтримали та привітали схвалення Радою закону щодо реформи митниці.

Новообрана президентка Мексики Клаудія Шейнбаум  підтримує ту саму зовнішню політику свого попередника щодо невтручання у зовнішні справи. Нещодавно вона відхилила запрошення українського президента Володимира Зеленського відвідати Київ.