Литва планує закрити два прикордонні пункти з Білоруссю через прибуття до РБ найманців ПВК «Вагнер»

Джерело: LRT

У Литві планують закрити два із шести пунктів пропуску на кордоні з Білоруссю. У такий спосіб у Литві хочуть зменшити ризик провокацій та загроз на кордоні у зв’язку з прибуттям до Білорусі найманців ПВК “Вагнер”.

“Якщо в Польщі зараз практично діє один КПП на кордоні з Білоруссю, то у нас їх шість. Один із заходів превенції – скорочення їхньої кількості з шести до чотирьох”, – заявив віцеміністр внутрішніх справ країни Арнольдас Абрамавічюс.

У планах Литви – закрити прикордонні пункти пропуску Шумськ та Тверечь. Остаточне рішення ухвалять найближчим часом.

На думку Абрамавічюса, якщо одна сусідня з Білоруссю країна вирішить закрити кордони, це не дасть жодних результатів, а тільки погіршить ситуацію в інших державах.

“Тому може ухвалюватися тільки єдине рішення, регіональне – як минулого року, коли було ухвалено рішення не впускати росіян”, – сказав він, уточнивши, що ці дії залежать від кількості провокацій на кордоні.

Заступник Командувача прикордонної служби Литви Саулюс Некрашевичюс впевнений, що це рішення зменшить ризик реалізації  загроз.

Голова комітету Сейму з національної безпеки і оборони (НСГК) Лаурінас Кастюнас також заявив, що з прибуттям вагнерівців до Білорусі закриття деяких пунктів пропуску – це лише питання часу.

Надлишок нафти на світовому ринку штовхає її ціну вниз, а разом з нею нижче встановленого порогу у $60 за барель опустилася і вартість російського сорту.

У Бразилії у шістьох пацієнтів виявили ВІЛ після трансплантації органів, які надала служба донорства Ріо-де-Жанейро.

Вчені з Університету Джорджа Вашингтона дійшли висновку, що чорний шоколад та інші продукти з какао можуть містити шкідливі метали, зокрема свинець та кадмій.

17 жовтня Україна отримала від Швейцарської агенції з розвитку та співпраці важку машину для розмінування GCS-200. Загалом впродовж року Швейцарія передасть три машини для розмінування, котрі передадуть піротехнічним підрозділам ДСНС.

Ірландський актор Баррі Кеоган приєднався до зіркового складу фільму “Гострі картузи”.