Росіяни вивозять награбоване зерно з тимчасово окупованих територій України через порти в Криму – ЦНС

Джерело: Центр національного спротиву.

Врожай, зібраний на тимчасово окупованих територіях Херсонщини та Запоріжжя, російські загарбники активно вивозять через порти у Криму.

За даними ЦНС, ймовірно, награбоване українське зерно відправляється на африканські ринки.

Окрім цього, для вивезення зерна росіяни використовують Маріуполь на Донеччині. Там курсують фури з зерном, які прямують у напрямку Новоазовська та Ростова-на-Дону у Росії.

Зерно на тимчасово окупованих територіях скупляється за безцінь та й лише для того, аби імітувати картинку ринкових відносин. Усі фермери захоплених регіонів мають здавати зерно пшениці окупантам за фіксованою ціною, які в рази нижче ринкових.

Зазначимо, що цього тижня американський банк JPMorgan припинив обробляти платежі для “Россельхозбанку”.

Протягом останніх кількох місяців JPMorgan обробляв деякі російські експортні платежі за зерно, отримуючи запевнення від Вашингтона.

Однак у МЗС РФ заявили, що прямий канал між “Россельхозбанком” і JPMorgan був закритий 2 серпня.

Зазначимо, що відновлення підключення “Россельхозбанку” до міжнародної платіжної системи SWIFT було однією з вимог РФ для продовження “зернової угоди”.  Нагадаємо, що ЄС від’єднав російський банк від SWIFT у червні минулого року у відповідь на повномасштабне вторгнення Росії в Україну.

Згідно з відповідним договором, укладеним в липні 2022 року, посадовці ООН погодилися допомогти російському експорту продовольства та добрив вийти на світові ринки.

Речниця Міністерства закордонних справ РФ Захарова заявила, що Захід і ООН “намагалися представити (обробку платежів у JPMorgan) як працюючу альтернативу SWIFT”.

Натомість Державний секретар США Ентоні Блінкен заявив журналістам, що Вашингтон продовжить робити “все необхідне” для того, щоб Росія могла вільно експортувати продовольство, якщо “зернова угода” буде відновлена.

У ДСНС повідомили, що 16 жовтня понад 40 рятувальників поповнили банк крові, котра наразі так потрібна нашим військовим.

17 жовтня президент Володимир Зеленський підписав закон “Про внесення змін до Митного кодексу щодо запровадження атестації посадових осіб митних органів” щодо “перезавантаження” митниці.

Громадянин Ірландії Роберт Діґан на псевдо Ірландець, загинув на полі бою 17 вересня, залишивши за собою спадщину хоробрості та вірності. Його побратими вшанували шлях від ірландського рейнджера до українського захисника.

У Генеральному штабі ЗСУ поінформували про ситуацію на фронті станом на 22:00 17 жовтня. З початку доби загальна кількість бойових зіткнень вздовж всієї лінії фронту зросла до 191.

Виробничі потужності української дронової індустрії збільшилися у десять разів у 2024 році проти 2023 року. Про це повідомляє відомство з посиланням на дослідження дронової індустрії від Київської школи економіки та Brave1.