Папа Римський відвідав святиню Фатіма в Португалії

Джерело: Reuters

В суботу, 5 серпня, Папа Франциск відвідав католицьку святиню Фатіма в Португалії, молячись на вервиці за мир у всьому світі з приблизно 200 000 людей на місці, де, за словами Церкви, Діва Марія явилася трьом дітям-пастушкам у 1917 році.

Папа пропустив промову, яка була в програмі його двогодинного візиту до всесвітньо відомої святині.

Речник Ватикану Маттео Бруні заявив, що рішення Папи пропустити промову в останню хвилину не має нічого спільного із зором Франциска.

Пізніше в акаунті Франциска на сайті X, раніше відомому як Twitter, Ватикан опублікував частину непрочитаної промови, яку перед поїздкою ватиканські ЗМІ розцінили як заклик припинити війну в Україні.

“Тобі (Діво Маріє) ми присвячуємо Церкву і світ, особливо ті країни, які перебувають у стані війни. Виручи нам мир. Ти, Діво дороги, відкриваєш шляхи там, де, здається, їх немає”, — йдеться в повідомленні.

Фото: Reuters

На початку його візиту хмара диму, спричинена пожежею в Каштелу-Бранку, приблизно за 100 км від Фатіми, зависла над однією стороною святилища і впали крихітні частинки попелу. Пізніше дим в основному розвіявся.

Після низки вибухів електронних пристроїв у Лівані армія оборони Ізраїлю (ЦАХАЛ) почала перекидання 98-ї дивізії із сектора Гази на північний кордон.

Папа Римський Франциск без пояснення відмовився від запрошення відвідати церемонію повторного відкриття  Собору Паризької Богоматері у Парижі, заплановану на 7-8 грудня. Понтифік заявив, що не збирається брати участь у заході відкриття собору після реконструкції.

У ніч на 19 вересня російські війська вчергове обстріляли Харків. Ворог поцілив у відкриту територію одного з районів, наразі відсутня інформація щодо постраждалих.

Франція модифікує частину винищувачів Mirage 2000-5F, призначених для України, для ураження наземних цілей.

Центр протидії дезінформації продовжує моніторити інфопростір країн Глобального Півдня та виявляти вигідні РФ наративи.