Міжнародні резерви України сягнули понад $41,7 млрд, оновивши історичний рекорд – НБУ

Джерело: пресслужба Національного банку України

Станом на 1 серпня міжнародні резерви України за попередніми даними становили $41 718,6 млрд. Так, за липень вони зросли на 6,9%, вдруге поспіль оновивши рекордний показник за всю історію незалежності.

Раніше максимальний рівень резервів був зафіксований 1 липня – $39 026,5 млрд.

Зауважується, що міжнародні резерви продовжували зростати завдяки стійким та ритмічним надходженням від міжнародних партнерів, що перевищили чистий продаж валюти Нацбанком та боргові виплати країни в іноземній валюті.

Загалом упродовж минулого місяця динаміку міжнародних резервів визначала низка факторів.

По-перше, надходження на користь уряду та виплати за обслуговування й погашення державного боргу. Загалом, на валютні рахунки уряду в Національному банку надійшло $4 681,3 млн. З цієї суми:

  • $1 657,4 млн – макрофінансова допомога від ЄС;
  • $1 496,3 млн – пільговий кредит під гарантії Уряду Японії через механізм Цільового фонду Світового банку;
  • $1 300,3 млн – грантові кошти через трастовий фонд Світового банку, з них – $1 250,0 млн від Сполучених Штатів;
  • $227,3 млн – від розміщення валютних облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП).

По-друге, операції Національного банку на валютному ринку України. У липні 2023 року НБУ продав $1 873,4 млн та викупив до резервів – $12,9 млн. Тож чистий продаж валюти минулого місяця становив $1 860,5 млн.

У пресслужбі пояснили, що надходження від міжнародних партнерів і надалі залишалися помітно більшими, ніж обсяги інтервенцій НБУ з продажу валюти, що здійснювалися для покриття різниці між попитом і пропозицією на валютному ринку.

По-третє, переоцінка фінансових інструментів (унаслідок зміни ринкової вартості та курсів валют) – у липні внаслідок переоцінки вартість фінансових інструментів збільшилася на$ 266,0 млн.

Міністерство юстиції США повідомила, що в Канаді пакистанцю висунуто кримінальне звинувачення за нібито планування масового розстрілу євреїв у Нью-Йорку в річницю нападу ХАМАС в Ізраїлі 7 жовтня 2023 року.

Станом на 22:00 в суботу, 7 вересня, за поточну добу по всій лінії фронту відбулося 168 бойових зіткнень. 

В новому iPhone 16 від Apple використовуватимуть технологію нового покоління чіпів Arm, що стане останнім кроком у прагненні технологічного гіганта запровадити функції генеративного штучного інтелекту у своїх смартфонах.  

Колишній лідер збірної України з футболу Євген Коноплянка завершив кар’єру.

Глави зовнішніх розвідок Великої Британії та США попередили, що міжнародний світовий порядок “під загрозою, якої ми не бачили з часів холодної війни”.