Журналісти встановили росіян, причетних до масованих обстрілів Одеси

Джерело: YouTube-канал “Телебачення Торонто”

Журналісти видання “Телебачення Торонто” виявили, які російські військові причетні до масованих обстрілів Одеси у липні. Росіяни завдавали ударів з берегового комплексу “Бастіон” (Козача Бухта в Севастополі), а, за їхніми даними, він є на озброєнні лише у 15 окремої бригади берегової оборони.

19 липня ЗС РФ по Одесі завдали масовані удари, як і наступні кілька днів. Внаслідок цього була пошкоджена портова інфраструктура, пам’ятки архітектури, серед них Спасо-Преображенський собор.

15 окрему бригаду берегової оборони створили одразу після окупації Криму на базі військової частини, яка раніше перебувала в Дагестані. У 2020 році її очолив як капітан Олексій Щербак, який продовжує працювати дотепер. Вірогідно, що він причетний до обстрілів України та історичного центру Одеси.

Його дружина теж служить у Чорноморському флоті РФ. Родичі Щербака живуть в Одеській області.

Ще в обстрілах міг брати участь командир дивізіону “Бастіон” Олександр Мямлін. Військовий відповідає за те, щоб берегові ракетні комплекси були виведені для пусків якомога швидше. Він родом з Краснодарського краю. Має дружину та доньку.

Третім причетним, ймовірно, є капітан Олексій Вавілов, який є начальником пускової установки, командиром ударної батареї БРК “Бастіон”. Раніше він служив в Дагестані, але у 2014 році приїхав в Крим під час створення бригади Військовий керує запуском ракет. Також він має дружину, яка займається радіозв’язком та служить в російській армії.

Рятувальники завершили роботи на місці російського удару по пансіонату у Сумах.

Пані посол Євросоюзу в Україні Катаріна Матернова повідомила, що 400 мільйонів євро з першого траншу від прибутків із заморожених російських активів скерували на фінансування українських оборонних підприємств, зокрема на виробництво САУ “Богдана”.

26 вересня президент США Джозеф Байден проведе зустріч із президентом Володимиром Зеленським у Білому домі, щоб обговорити підтримку України у війні проти Росії.

Компанія Tesla американського мільярдера та винахідника Ілона Маска віддалено відключила голові Чечні Рамзану Кадирову автомобіль Cybertruck.

На Білгородщині РФ ворог замінував дамби та будує оборонні фортифікації навколо обласного центру. Про це повідомив речник оперативно-тактичного угруповання “Харків” Віталій Саранцев.