«Ставлення як до гусей і баранів» – співвласники Rozetka і «Нової пошти» заявили про погіршення ставлення влади до бізнесу

Джерело: interfax-Україна

Учасники iforum2023, що відбувся в Києві 10 серпня, повідомили про погіршення ставлення органів влади до бізнесу після позитивної динаміки на початку повномасштабної війни. Також зауважили про посилення тиску.

Це набагато краще, ніж було за часів (президента Віктора) Януковича, але набагато гірше, ніж до війни, — зазначив співзасновник Rozetka Владислав Чечоткін.

Зокрема податкова служба регулярно перевіряє діяльність компанії, навіть організованих нею Пунктів незламності.

У нас нічого не знаходять і штрафують на суму, за яку ми, на їхню думку, не будемо сперечатися. Тобто, це якісь мінімальні суми штрафів. Але вони заважають. Але вони перевіряють. Але вони часто зупиняють роботу тощо, — пояснив він. Додавши, що такі постійні перевірки вже стали рутиною.

Своєю чергою, співвласник найбільшої в країні компанії експрес-доставки “Нова пошта” Володимир Поперешнюк зауважив, що підприємці змогли вільно видихнути торік, та, однак зараз ситуація почала змінюватися.

Підприємці змогли вільно видихнути в березні (2022 року — ІФ-У), коли було скасовано мита, запроваджено податкові пільги, і зараз усе повертається назад, до довоєнного часу. Коли владі було страшно і вона розуміла, що все може “накритися”, вони дали свободу підприємцям, коли вже не так страшно – знову можна ставитися до підприємців як до гусей і баранів, яких можна стригти та щипати, — наголосив Поперешнюк.

Раніше бізнес-омбудсмен Роман Ващук у звіті зазначив, що “склад і пропорції скарг за другий квартал 2023 року надто нагадують статистику четвертого кварталу 2021 року”.

Певні сподівання пов’язані з зустріччю президента Володимира Зеленського з бізнесом, яка відбулася наприкінці червня цього року і на якій обговорювали тиск правоохоронців на бізнес. Тоді мовилося про необхідність концентрації економічних повноважень в одному правоохоронному органі. Водночас необхідність перезапуску Бюро економічної безпеки свідчить про глибші та ширші системні проблеми.

Довідка. У травні голова комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев порівняв оподаткування з “общипуванням гусака”: “Ніхто ж не буде сперечатися з тезою, що ми повинні збирати більше грошей для розвитку, соціальних стандартів, зараз для війни, але робити це, не нашкодивши розвитку бізнесу. Що таке правильне оподаткування? Це мистецтво общипувати гусака так, щоб він не кричав”, заявив він в інтерв’ю “Бабелю”. Окрім цього, Гетманцев заявив, що корову потрібно доїти так, “щоб вона завтра давала ще більше молока”.

За даними синоптиків у п’ятницю, 18 жовтня, у більшості регіонів сухо та сонячно.

Прем’єр-міністр Ізраїлю Беньямін Нетаньягу заявив, що ізраїльські військові знайшли на базах бойовиків “Хезболли” найсучаснішу російську зброю на півдні Лівану.

У ДСНС повідомили, що 16 жовтня понад 40 рятувальників поповнили банк крові, котра наразі так потрібна нашим військовим.

Згідно з інформацією Міністерства аграрної політики та продовольства України, в Україні вже намолочено 62,2 млн тонн нового врожаю, який зібраний на площі 16,8 млн га.

17 жовтня президент Володимир Зеленський підписав закон “Про внесення змін до Митного кодексу щодо запровадження атестації посадових осіб митних органів” щодо “перезавантаження” митниці.