Китай розкритикував візит віцепрезидента Тайваню до США: погрожує «рішучими заходами»

Джерело: Reuters

13 серпня Китай засудив короткий візит до США віцепрезидента Тайваню Вільяма Лая, назвавши його “порушником спокою”. Пекін пригрозив, що зробить рішучі кроки для захисту свого суверенітету, що викликало дорікання із боку Тайбея.

Лай, головний претендент на пост президента Тайваню на січневих виборах, прибув до Нью-Йорка пізно ввечері 12 серпня, що було офіційно оголошено транзитною зупинкою на шляху до Парагваю.

Китай, який вважає демократично керований Тайвань своєю власною територією, неодноразово засуджував цю поїздку.

Сполучені Штати, як і більшість країн, не мають офіційних дипломатичних відносин з Тайванем, але є його найважливішим міжнародним спонсором і постачальником озброєння, оскільки зобов’язані забезпечити острів засобами для самооборони.

Вашингтон дотримується тонкої межі, дозволяючи тайванським офіційним особам такі зупинки, телеграфуючи про підтримку Тайваню, водночас не викликаючи зайвого гніву Китаю.

У МЗС Китаю заявили, що виступають проти будь-якої форми візиту до США “сепаратистів незалежності Тайваню”. Тоді як віцепрезидента Тайваню у відомстві назвали “порушником спокою”.

Китай уважно стежить за розвитком подій і вживатиме рішучих і енергійних заходів для захисту національного суверенітету й територіальної цілісності, — мовиться у заяві.

Китай особливо вороже ставиться Лая, котрий раніше називав себе “практичним борцем за незалежність Тайваню”, хоча під час передвиборної кампанії він неодноразово заявляв, що не прагне змінити статус-кво і що тільки тайванці можуть вирішувати своє майбутнє.

Вінтажний Ferrari Анджеліні Джолі буде виставлений на аукціоні Christie’s у Парижі 20 листопада.

У Венесуелі від жовтня почали святкувати Різдво. Міста прикрасили святковими декораціями, щоб відволікти населення від нещодавніх скандальних виборів.

Командування 123 бригади територіальної оборони проведе розслідування обставин загибелі командира батальйону Ігоря Гриба, який, як повідомляється, вчинив самогубство під час бойового завдання на Вугледарському напрямку.

Працівники Державного бюро розслідувань повідомили про підозру очільниці Хмельницького обласного центру медико-соціальної експертизи. Її взяли під варту.

Президент США Джо Байден заявив про сумнів, щодо того, що майбутні президентські вибори відбудуться “мирно”. Водночас він пообіцяв, що вони будуть “вільними та справедливими”.