New York Times: Кампанія Трампа 2024 року має на меті зробити виборців судом присяжних

Джерело: New York Times.

Дональд Дж. Трамп давно зрозумів, що стоїть на кону на виборах: суди можуть розглядати його справи, але лише виборці можуть вирішити, повертати його до влади чи ні.

Обвинувачення проти колишнього президента Дональда Трампа у змові з метою сфальшувати результати виборів 2020 року гарантує, що федеральне журі визначить, чи був він винним у безпрецедентній спробі скасувати результати голосування американського народу. 

Але остаточний вердикт можуть винести десятки мільйонів виборців.

Вже кілька місяців поспіль, поки прокуратура висуває проти нього кримінальні звинувачення в багатьох справах, містер Трамп переплітає свій правовий захист зі своїми виборчими аргументами. Він закликав республіканців підтримати його, щоб це стало меседжем для прокурорів. Він чітко дав зрозуміти, що якщо він знову прийде в Білий дім, він використає свої повноваження, щоб забезпечити свою особисту свободу, припинивши судові переслідування, які ще тривають.

По суті, він одночасно і балотується в президенти, і намагається випередити правоохоронні органи, які прагнуть його засудити.

Такий розвиток подій змінив ставки на цих виборах у спосіб, який може бути не завжди зрозумілим. За дебатами про інфляцію, “пробудження” та кордон ховається те, що вибори 2024 року стосуються фундаментальних принципів американської демократії: мирної передачі влади, незалежності національної системи правосуддя, значення політичної свободи слова та принцип, що ніхто не є вищим за закон. 

Тепер виборці стають судом присяжних.

Містер Трамп завжди це розумів. Коли він вперше балотувався на пост президента, він скеровував економічне, расове та соціальне невдоволення своїх виборців. Але оскільки зараз зросла небезпека для нього самого, він зосередився на власних питаннях і спроєктував їх на своїх прихильників.

“Якщо ці незаконні переслідування досягнуть успіху, якщо їм дозволять повалити закон, тоді це не зупиниться на мені. Їхня хватка стиснеться навколо ВАС ще міцніше, – написав Трамп своїм прихильникам у вівторок ввечері. – На кону стоїть не лише моя свобода, а й ваша – і я НІКОЛИ не дозволю їм відібрати її”.

Аргументи містера Трампа поки що були ефективними в його прагненні отримати підтримку своєї партії. Після двох попередніх звинувачень – щодо замовчування виплат порнозірці та викрадення секретних документів – республіканські виборці згуртувалися навколо колишнього президента та підтримали його.

Опитування New York Times/Siena College, опубліковане цього тижня, засвідчило, що містер Трамп має значну перевагу над усіма своїми конкурентами-республіканцями разом узятими, випереджаючи губернатора Флориди Рона ДеСантіса з перевагою два до одного. Згідно з опитуванням,  Трамп, навіть будучи найвідомішим обвинуваченим Америки, зчепиться у смертельній боротьбі з Байденом на загальних виборах.

Близько 17 відсотків виборців, які сказали, що віддають перевагу йому, а не містеру Байдену, підтримали Трампа, попри те, що вони вважали, що він скоїв серйозні федеральні злочини або загрожував демократії після виборів 2020 року.

Переважна думка республіканців полягає в тому, що звинувачення проти Трампа є політичною вендетою.

Республіканці витратили два роки, щоб змінити наратив про заворушення в Капітолії 6 січня, переосмислюючи насильницьку спробу зірвати підрахунок голосів як боротьбу за свободу проти вашингтонської “глибинної держави”. Результатом є те, що багато осередків республіканської партії довіряють містеру Трампу більше, ніж прокурорам і суддям, які розглядають справи проти нього.

“Навіть ті, хто вичікував або просто спостерігав, переконані, що система правосуддя за президента Байдена просто намагається засудити колишнього президента, – говорить Джиммі Сентерс, колишній помічник колишнього губернатора Террі Бренстада з Айови. – Це лише посилило його підтримку в Айові, його позиції стали набагато міцнішими, ніж на початку цієї весни”.

Поки що не зрозуміло, чи продовжуватимуть республіканці підтримувати Трампа після висунутого у вівторок обвинувачення. 

“У певний момент ви справді збираєтеся прив’язати всю свою партію до людини, яка просто намагається не потрапити у в’язницю?” – запитала колишня конгресменка Барбара Комсток, республіканка з Вірджинії, яка втратила своє місце, коли виборці з передмістя виступили проти Трампа в 2018 році. “Можливо, республіканці могли б придумати іншу стратегію. І якщо вони не зможуть, я думаю, що вони програють”.

Стратеги, які підтримують суперників Трампа, кажуть, що з часом звинувачення можуть зашкодити його позиції серед виборців-республіканців, відволікти Трампа від зосередження на виборах та викликати сумніви щодо можливості його обрання на загальних виборах. 

“Попри те, що зараз люди гуртуються навколо нього, це почне підривати його підтримку, – говорить Крістін Девісон, операційний директор Never Back Down, який підтримує ДеСантіса. – Більше людей почне думати про майбутнє”. 

Або ні.

Реакція республіканців на третє звинувачення була подібною до реакції на два попередні, але трохи приглушеною. Вірні союзники у Конгресі згуртувалися навколо Трампа, критикуючи Департамент юстиції, тоді як більшість його суперників за висунення від партії відмовилися прямо критикувати його за ці звинувачення.

Річард Чуба, досвідчений соціолог, який проводить опитування для ЗМІ Детройта, сказав, що думки про Трампа з обох боків давно зцементовані. Як і в останні три цикли, ці вибори, ймовірно, стануть ще одним референдумом щодо Трампа, сказав він, і результат, ймовірно, залежатиме від того, яка сторона зможе найкращим чином залучити своїх виборців до виборчих дільниць – незалежно від того, чи буде проти Трампа висунуто три звинувачення або 300.

“Ми повинні бути абсолютно відвертими: Дональд Трамп перебирає всю увагу на себе, – говорить містер Чуба. – Якщо ви були з ним, ви з ним. Якщо ви були проти нього, ви проти нього”.

Тим не менш, демократи сподіваються, що на загальних виборах звинувачення можуть вплинути на невелику частину незалежних виборців або тих, хто вагається. Немає жодних сумнівів, що безперервний барабанний бій новин про різноманітні судові розгляди забезпечить те, що юридичні проблеми Трампа й надалі будуть домінувати в новинах у 2024 році. Поява в суді та судові справи змагатимуться за увагу з дебатами та політичною боротьбою.

Представники штабу Байдена та його союзники вважають, що вони можуть зосередитися на темах, які мають безпосередніший вплив на життя виборців – економічні питання, аборти та екстремальна погода – без прямого звернення до проблем Трампа. 

Приблизно через годину після того, як стало відомо про звинувачення  Трампу, Байден та його дружина закінчили вечерю в ресторані морепродуктів у Делавері, а потім пішли в кіно. Президент не коментував обвинувачення, так само як і після появи повідомлень про перші два.

Тим не менше, демократи вважають, що звинувачення матимуть вплив. Конгресмен Брендан Бойл, демократ від Пенсільванії, який є членом національної консультативної ради кампанії Байдена, сказав, що судове переслідування Трампа за його дії, що призвели до нападу 6 січня, може стимулювати країну набагато більше, ніж інші судові справи. 

За його словами, минулого літа десятки мільйонів людей стежили за слуханнями спеціального комітету Палати представників щодо розслідування подій в Капітолії, і після цього рейтинг схвалення Трампа впав.

Хоча федеральний судовий процес не буде транслюватися по телебаченню, постійного потоку новин може бути достатньо, щоб нагадати виборцям про ставки в обранні кандидата, який є підсудним. 

“Коли ви бачите свідка за свідком, день за днем, – говорить Бойл, – я б не відкидав можливості, що це може змінити ситуацію”.

За два роки органи прокуратури в Росії скасували реабілітацію понад чотирьох тисяч жертв сталінських репресій.

ДСНС спільно з партнерами створили мобільну гру “Рятівничок”, що навчає дітей, віком від 6 до 12 років, важливих правил пожежної безпеки і тим самим розповідає, як діяти під час різних надзвичайних ситуацій, що можуть виникнути у реальному житті.

Журналісти “Схем” оприлюднили супутникові знімки Planet Labs від 18 вересня об 11:30 за київським часом, на яких видно масштабне задимлення на території військової частини №11777. Саме ця частина відповідає за склад Головного ракетно-артилерійського управління міністерства оборони РФ.

Російське військове командування перекинуло кораблі Чорноморського флоту з Новоросійська через загрозу ударів далекобійними ракетами з боку Збройних сил України.

Урожай пшениці у 2024 році склав близько 22 млн тонн. Тоді як внутрішнє споживання становить близько 6 млн тонн.