Вперше після припинення зернової угоди: з порту Одеси вийшов контейнеровоз «JOSEPH SCHULTE»

Джерело: міністр інфраструктури України Олександр Кубраков

З порту в Одесі через тимчасовий коридор для торгівельних суден вийшло перше – після припинення зернової угоди – торговельне судно.

Мовиться про контейнеровоз “JOSEPH SCHULTE” під прапором Гонконгу, який вийшов з порту Одеса та рухається встановленим для цивільних суден тимчасовим коридором до/з чорноморських морських портів України.

“JOSEPH SCHULTE” перебував в порту Одеса з 23 лютого 2022 року. 16 серпня 2023 року він вийшов за Воронцовський маяк і тримає курс на Босфор.

На борту – понад 30 тис. тонн вантажу (2 114 контейнерів), зокрема з продовольством.

Кубраков наголосив, що тимчасовий коридор насамперед використовуватимуть для евакуації суден, які перебували в українських портах Чорноморськ, Одеса та Південний на момент повномасштабного вторгнення РФ.

Україна запропонувала цей маршрут у своєму зверненні до Міжнародної морської організації (IMO). Рада ІМО визнає міжнародне право України на вільне торговельне судноплавство і закликає Росію припинити будь-які погрози та дотримуватися міжнародних конвенцій.

Востаннє з порту Одеса судно виходило 16 липня 2023 року у межах “Чорноморської зернової ініціативи”. Вже 17 липня угода припинила діяти через відмову Росії щодо її продовження.

  • 28 липня африканські лідери закликали президента Росії Володимира Путіна, щоб він здійснив мирний план щодо припинення війни в Україні та відновив угоду щодо експорту українського зерна.

На полігоні під Ульмом українські військові проходять курси першої допомоги на полі бою. Для навчання закупили п’ять силіконових інтерактивних манекенів Simman 3G plus. Ціна однієї штуки – 100 000 євро, маса – 80 кг. 

Фотографи Влада та Костянтин Ліберови оприлюднили світлини українських військових, котрі лиш нещодавно повернулися з російського полону. Виснажені, у російському полоні армійці втрачають по 20, 30, а дехто навіть 40 кг. Українська сторона дотримується Женевської конвенції і закликає світову спільноту примусити РФ до виконання міжнародних обов’язків.

Президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв закликав канцлера Німеччини Олафа Шольца, котрий нині перебуває з візитом у країні, відмовитися від ідеї про те, що Росія може зазнати поразки на полі бою, і підтримати мирний план Китаю щодо України.

У НЕК “Укренерго” поінформували, що 17 вересня заходи обмеження споживання не прогнозуються. У компанії закликали споживати електроенергію ощадливо протягом всієї доби.

15 вересня відбувся останній день щорічної міжнародної виставки сучасного мистецтва viennacontemporary. Подія об’єднала провідних художників,…