Литва оголосила про закриття двох пунктів пропуску на кордоні з Білоруссю

Джерело: LRT

Уряд Литви вирішив з 18 серпня тимчасово закрити два з шести пунктів пропуску на кордоні з Білоруссю, а саме – Шумскас і Тверячюс.

Зазначається, що “це рішення має на меті відповідне реагування на зміни геополітичної ситуації та загрози національній безпеці, запобігання контрабанді товарів”.

Після припинення роботи на зазначених КПП прикордонники будуть переведені на інші пункти пропуску. Транспортні потоки будуть спрямовані на нещодавно реконструйований КПП Мядінінкай. Там використовується рентгенівська система контролю, якої немає в двох закритих пунктах.

Станом на сьогодні через КПП Шумскас проходить лише легковий транспорт, через Тверячюс – легковий транспорт і порожній вантажний транспорт.

Раніше керівник департаменту митниці Даріус Жвіронас заявив, що закриття цих пунктів не вплине на рух товарів через кордон з Білоруссю.

Своєю чергою, президент Литви Гітанас Науседа раніше припускав, що Литва та її сусіди можуть закрити кордон з Білоруссю, якщо безпекова ситуація ускладниться.

Водночас прем’єр-міністерка Інгріда Шимоніте зазначила, що закриття більш ніж двох пунктів пропуску на кордоні з Білоруссю без координації із сусідами може мати негативні наслідки для них, тож, якщо таке рішення розглядатимуть, важливо діяти узгоджено.

В Україні триває 968-ма доба повномасштабної російсько-української війни. За цей час втрати військ РФ у живій силі (вбиті та поранені) перевищили 675 тисяч осіб.

18 жовтня відзначають Європейський День боротьби з торгівлею людьми, Європейський день паперового пакета, Всесвітній день менопаузи та Міжнародний день жіночого щастя. Християни вшановують апостола і євангеліста Луку.

За даними синоптиків у п’ятницю, 18 жовтня, у більшості регіонів сухо та сонячно.

Прем’єр-міністр Ізраїлю Беньямін Нетаньягу заявив, що ізраїльські військові знайшли на базах бойовиків “Хезболли” найсучаснішу російську зброю на півдні Лівану.

У ДСНС повідомили, що 16 жовтня понад 40 рятувальників поповнили банк крові, котра наразі так потрібна нашим військовим.